Friday, April 26, 2013

760

759

Emisijata TV Arád ud 25 april 2013 g.

Thursday, April 25, 2013

758

Saturday, April 20, 2013

757

I tuj za mené…

Imálu ij nekupać idin cár, kojtu ij vládal u idna daléčna daržáva. Toj ij bil dubar valdánac, ama ij imál idin „manen” báj: kača gá u négu sa žuveli dváma hora.
Pu nekupać se ij sabuždel rádusin i palin sas žuvot, i dene ij bil hubanći još ud ránu sutrenjta. Gradinite na kaštélata sa izgladvali po-remnivi, slugjite sa bili po-pušténi i po-rabutlivi i na cáre mu se ij videlu, či u négvoru cárstvu ima náj-hubavotu brášnu i darváta ráždet náj-sládkata oška. Pu vreme na takvizi deni cáre ij namaleval dánacite, ij razdával novce na sirumásete, se ij brigosval za stárite hora, ij izpalnival žélbite na horata.
No cáre ij imál i drugjije, čarni deni. Sutirna se ij sabuždel i se ij čudil, dali da ni puspi još málku. Ama gá ij štel da zaspi ud novu, ij blo véć tvarde kasnu, otu sasém se ij razsanval. Slancitu gu ij prečilu po-više ud kaćétu ćišata. Kolkutu i da se ij mačil, ne mogal da razberé, zašto slugjite mu sa sarditi i ni si varšat dubre rabotata: kafete ij blá studéna a jádenjétu – tvarde guraštu. I sámu gá se ij mislil, či treba da se sreti sas hora, ij počnivala da gu buli glavata. Prez takvizi deni cáre ij digal dánacite, ij zemel zemite na stárite, ij farlel hora u zatvora. Toj ij vládal taj, či náj-častu ubádinata hurta ij blá „ne!”…
Katu si ij dál isáp za tezi raboti, cáre ij viknal sate mudréce, sate alkimiste i savetnici i nji ij rékal:
– Sincata znájti za tuj, či idnaž sam u idin fel, a drugji pać u drugji fel. Sti se izhaznuvali ud mojta dubrustivust i sti pátili ud moja gnev (mojtu besuvanji). Ama náj-više páta áz, zaštotu seku denj treba da razválem unuj, kujétu sam ji naprávili sas idin denj napreć. Vija treba da se putruditi zágjnu i da iznameriti nekakaj cer, kojtu da mi pumogni, da ni bada tvarde optimist, či da razdávam satu blágu, ama nit tvarde pesimist, či da gji naranevam unezi, kujatu gji ubičem i za gujatu treba da imam briga.
Mudrécete sa ji mislili nekolkus nédeli, ama ni sa iznamerili niti kakaj cer – niti u alkimijata, niti u magjite, niti u lečebnite trevi. Náj nakrája sa se javili napreć cáre i sa mu ubádili, či néma kako da mu storat.
Prez tazi nošt cáre ij revál…
Sutrenjta, u kaštélata se ij pujavil idin dripav maž, kojtu ij iskal da se sreti sas cáre. Cáre gu ij prejal i gu ij preslušel.
– Čestit cár! Tám, ud kadetu varva áz, se hurtuva za Vášta bolset i za Vášta maka. Áz sam dušal, za da te izcera.
I sas navidéna glava ij pudál na cáre idno koženu kutijče. Izenádan, cáre ij utoril kutijčitu i ij pugladel vatre. Tám ij imálu idin srebren prasetnj.
– Zafálem! – i rékal cáre. Tozi ij čudustorin prastenji?
– Uistena ij takaz – ij utguvoril maža, ama négvata čudustornust ni se pujaveva sámu taj, či gu daržiti na prasta. Seku sutirna, koče se sabuditi, Vija treba da prečetéti hurtite napisani na négu, i da si gji spumenéti prez celija denj, gá god gu pugladeti.
Cáre ij zal prastena ij ij prečal na glás: „Znáj, či i tuj za mené”.
* * *
Dali mu nanáse na pámeć za nekuj tozi cár? Cáre smi nija! A cárstvotu – náša žuvot. Nizavisimu dnés kaćé smi i kaćé se useštemi, sas sigurnust „i tuj za mené…”
Pu Jorge Bucay

Thursday, April 18, 2013

756

Emisijata TV Arád ud 18 april 2013 g.

Friday, April 12, 2013

755

Emisijata TV Arád ud 11 april 2013 g.

Thursday, April 11, 2013

754

Wednesday, April 10, 2013

753



Kámaka
Idin mlád momak se hozi, falos, u novija automobil. Mlogu ij rádustin i gu natiska štut moži. Na idno vreme se ij dubližil du idin párking i biz da prestánva, proba da se izvré iz parkiranite automobile du idno práznu mestu. Na idnaž, idin kámak ij udári vratáta na automobila. Momaka homa ij natisnal frinata i ij izlezal, jadosan, ud automobila. Ij videl du négu idno monče i ij počnal da vika kantu néj:
– Kako práviš? Zašto si farlilu sas kámaka u moja novija automobil. Znáš li kolku me ij kuštuval?
Mončitu ij počnalu da revé i mu duma:
– Mola vu… si išta uproška… mlogu mi ij žálj… ama ni sam znájal kako drugu da napráva, za da vu zastáva…
Sas saldzi u učite to ij pukázalu kantu idno mestu ud nadzać idin parkiran automobil:
– Moja brát ij pádnal ud invalidnija stol i ni moža da gu digna. Dali bijti me pumognali da gu varna u stola?
Mladoka se ij zavarnal, ud idnaž sate nervi sa mu menali. Ij izdignal pádnatotu monče i ji ij ugudil u invalidnija stol. Posle si ij izvádil karpičetu i ij iztril saldzite na bráta.
– Vu zafálem mlogu i Bog da vu blagusvi! – ij zafálelu mončitu na nipuznátija mladok.
A toj, malčelivu, ij prudalžil da glade kaćé idina brát tika invalidnija stol na drugija, na pać kantu tejnite duma. 
 
Dalgju vreme ij ustánal taj, i du na sétne ij tragnal kantu automobila. Ij pugladel vratáta – štetata ni jé blá gulema. Se ij navél i ij zal kámaka, za da mu nanáse na pámeć za tazi slučka. Kača gá nekuj mu i pušapnal: „Nide menuva prez žuvota tolkus barži, či da treba nekuj da farli sas kámak, za da gu sapćásaš!”
Bog šapni u nášte uši i hurtuva sas nášte sarcá; častu pate nija némami vreme da Gu čujmi, no toj pá nameri náčin za da naprávi taj, či da Gu sapćásami. 
 (http://www.infobulgaria.info)

Wednesday, April 03, 2013

752

Emisijata TV Arád ud 28 márt 2013 g.