Wednesday, February 04, 2009

389

Gárvene i négvite gárvenčeta
Idin gárvenj si ij naprávil gnezdotu u sreć idna uda. Idin denj si ij razumel da si premesti gárvenčetata na suvu. Zal ij idnotu da ji premesti, ama nasreć udata ij pustánal, po léku ij krénal da farka i se ij bunil:
— Sigá ás sam ják, a to ij slábu; ama gá purasté pa ás za uslábna, dali za mu dodi u pámeć moja patméž sas niji i šté me nosi i to?
I dartija gárvenj zapita gárvenčetu:
— Gá badi da ujákniš pa ás da uslábna, dali za me pumágaš? Ubadi mi u právu!
Gárvenčetu, ud stráh da ni ji pusni u udata, ij udguvorilu:
— Dá, za te pumágam.
Ama gárvene ne si verval gárvenčetu, si ij razprel noktite i to ij pádnalu u udata i se ij udávilu.
Se ij varnal gárvene, zal ij drugotu gárvenče i ij iskal da preminé drugata féć udata. I sigá ij pustánal na sreć pate i mu dudé u pámeć istu unuj, détu ji ij mislil katu sas parvotu gárvenče ij farkal. Pita:
— Gá ustareja za me nosiš kaćétu te nosa ás tébe sigá?
Se ij uplášilu gárvenčetu i mu ij utguvorilu:
— Dá, dá, za te nosa!
Niti tuj ne ji verval gárvene i ji ij pusnal u udata da se udávi.
Se ij varnal pák na gnezdotu, da si zami i tréćotu gárvenče – détu ij još ustánalu.
Zal ji ij i farka nad udata. Báš na unuj mestu ij pustánal i pá mu dudé u pámeć unazi buna, détu ja ij imál sas dvete gárvenčeta.
— Dali za se buniš za méne gá ás ustareja? Pa šté me gladeš tugázi?
Gárvenčetu utguváre:
— Ne!
— Zašto? – pita baštata.
— E zašto: gá badiš ti stár, ás za bada tugázi báš ják, za imam mujé gnezdu i za imam gárvenčeta, kujatu za treba da gji hrána i da gji nosa ud mestu na mestu.
Tugázi gárvene se ij mislil: Právu ima! I ij zanél tuj gárvenče na brega.
Dartija gárvenji ne ji pusnal, kača unezi dvete gárvenčeta, negu ij bil sas kriláta du katu ne stignal na suvu. Se ij pusnal i ji ij ugudil na zemete.
(Banátsći balgarsći glásnić, III-ta gudina, 15-ja broj, 11 april 1937 g., 2-ta starna)
========================================
Mufata i balata
Se srešte balata sas mufata. Balata varvi ud sélu, a mufata ud váruša.
Glade balata mufata i máj da ni ja puznáj: ij máj-máj suva ud slába, sas kuréma nagarčin, sas krakatá po-dalgji. Mufata se čudi na balata: i tá ij pá taj slába i garbava.
— Dubar denj, duma balata. Ud kade varviš, mufo?
— Ud váruša – utguváre tá.
— Kako si ugrajisala taj da uslábniš? – pita balata.
— Ama ni moži da se užive u váruš! – duma mufata.
— Kaćé taj?!
— Lel e kaćé: tám sveta ij počnal da žuvej u čistu. Gá fleziš u kaštata na neku gázda si ričéš, či no tuka za se najáma. Da znáš, či báš tám náj za gladuvaš. Koče stánat kaštnite ud tarpézata, e di varvat dve slugji, zamat satu, i turfite, i mujat, i čistat, da ni ustáni ništu na mufata. Aku puhoda neku sirumáh, vida či niti toj, sarákata, néma kako da jadé, ama i vaz négu satu ij čistu zámanj. I náj-mancacata stvár ij umuta i utrita. Za tuj, sam se mislila da se varna pá u sélu. Tuka, makár da ni se jadé mesu, ama panicite pá ni sa taj umuti. Am tébe kaćé ti varvá, bráte?
— Zlo bej, zlo. Niti u sélu ni jé više žuvot. Tuka horata málku spat i sé uslábet. Skokna na odara, na sobata, ama ni namera ništu da jáma. Pa aku se dugudi da si udhápa i ás idnaž, tija homa skáčet i begat na rabota u puljétu, pa više pate tám spat. Sam si razumel da se premesta u váruša. Lel vája tám po-léku za mi badi da si namera jádenji.
— Idi brátko, varvi… duma mufata. Sámu váruša ij za tébe… Za nameriš tám marzelivi, kujatu spat du pládne! Idnaž sam se sretil sas idna bala, kujatu tolkus gusposka krav ij smukala, či dabe se ij butala.
— Sréćin ti pać! – duma balata. Zano imam i ás sréća… Kaćé da ni si namera hrana tám, kadetu horata pu sata denj spat…
I skokna balata čeć u váruša, a mufata ij najala kantu sélu…
(Banátsći balgarsći glásnić, III-ta gudina, 15-ja broj, 11 april 1937 g., 3-ta starna)
========================================
Bog da te upázi
Diotisálvi ij blo dite na krivaversći rodnici i harsazete sa ji udránili.
Kača déset gudišnu monče ij na pate i nikuj kača négu ne udkrádnal mušnicata na milusarcnite hora.
Katu ij imál 12 gudini, patnicite kuja sa izbarkali pate vaz harsazete gji ij zamámil, di sa gji rubulisali i ubili.
Dvám ij 15 gudišin, véć puška mu dádija, sas détu tvarde hubanći ij znájal da garmi.
Toj ne znájal za rázlika megju dubrojtu i zlojtu, toj ij mislil, či néma po-gulema sláva ud da lažiš, da rubulisvaš i da koliš.
Idin denj nekolku harsaze sa zastávili idin kalugjer, kojtu ij hodil da prosi za manastir. Toj u peš si ij utváždel i pu regulata ne imál niti idin fénić u džéba. Katu harsazete sa gu zanéli vaz tejna kapitán, kade za gu ubesat, kalugjera puniznu se ij molil da mu dadat málku vreme i toj nji ij rékal:
— Zlátotu, détu nija sirumáse kalugjere imami, ij nášta predika. Ištiti li, dáklem, sas idna hubava predika da si udkupa žuvota?
Kapitáne na harsazete na glás se ij smel na tazi hurta:
— Predikuvaj, aku ti harésva – mu ij rékal, – ama napreć ti ubáždem, aku ništé mi harésna tojta predika, u ogane za te farla.
Vejelite (?) harsaze sa zali kalugjera ud srede, a toj ij kléknal na zemete, sas své sarci se ij molil i ij počnal da predikuva:
— Brájće, báš se čuda, kakva gulema ij preličnustta kujatu ij megju váša žuvot i žuvota na Isukrasta. Isukrast u štaloga se ij rudil – i vija tám sediti. Toj ij trebalu sas négvite u Egipat da bega – i vija treba iz gurite da se krijti. Toj ne imál di da čini glavata mu – i vija némati kvartélj. Négu sa gu izgonili ud négvata daržáva – i vámu vu izpadat ud váruša. Toj 40 deni i nošti ij postil – vija tuj nekupać i po-više ji napráviti. Négu gu ij izdál idin néguv učenić – i vámu vu izdadé neku váš hurták. Négu nipravédnu sa gu udsadili – vám pravédnu za vu udsadat. Négu sa gu propnali na križa – i vámu za vu ubesat na ubesilnicata. Toj ij slezal u pakale – i vija za sleziti tám, ama toj tréćija denj ij uzkrasnal i ij utišal na nebeto, di kraluva i sedi na desnicata na Satmožnija Baštá Boga, ama vija doveka za guriti tám sas djávlete!
Harsazete sa počnali da se smejat, ama tejna mamáč mu ij dál idna palna mušnica sas novce, da gu nadari za négvata predika.
— Tojta predika tvarde mi ij harésvala, ás za te nadara.
Ama kalugjera mu ij rékal:
— Mojta kalugjerska regula ni mi dupušte da imam novce.
I ne prejal mušnicata.
— Džambášin i pámetin čeleć si, rékal ij kapitáne, zašto aku bi zal mušnicata, véć na darvotu bi visil i mušnicata prázna na vrata ti bi visila. Ama taj, te puštem slobudin i novcete zami gji u mojtu ime i dáj gji na náj-parvija špitálj détu iz pate za tréfiš.
Zapuvedal ij na mládija Diotisálvi da izmámi kalugjera ud gurata i da mu pukáži pate, kojtu mámi u váruša.
Hirgjénčitu pita iz pate pubožnija redovnić, koj ij bil tozi pručut mamáč na harsazete, kogutu gu zvat Isukrast i na kogu imetu toj još nikade ne ji čul. A redovnika, pu nadahnénji na Guspudina Boga, ij izvádil Evangjélitu na svetija Matija i ij počnal ud niji da četé takvizi raboti, kujatu mládija harsazin sas niučéna glava lésnu ij mogal da razberé. Tuj tvarde ij harésvalu na Diotisálvi i toj ij pázil na čatenite raboti, da ne niti sapćásal, či ij véć u váruša.
Stražárete sa puználi harsazina i sa šteli da gu uluvat. Kalugjera ne gu ustávil, negu ij rékal:
— Tozi momak ne slobudnu da gu dirati! Toj ij idin ubarnat grešnić, koj varvi da právi pukora.
I zarad da utarvé Diotisálvi, ij morel da gu zami u manastire. Kalugjerete sas gulema rádust sa puzdráveli véć za raznisén daržánija tejin brát i sas rádust sa prejali i Diotisálvi.
Diotisálvi taj jáku mu ij harésval manastirsćija žuvot, či katu šefa na kalugjerete ij izmolil za négu milust ud puglavárstvotu, se ij molil da sedi još neku vreme sas tej. Niti ne se vráštel više. Tám ij ustánal, pustánal ij kalugjer i dustojin sin ij ustánal ud Svetija Fránc ud Assisi. U svetotu kraštenji ij dubávil imetu Diotisálvi, détu tolkus zlamenuva na palćensći, či „Bog da te utarvé“. Tuj ime ji ij dubávil i kača kalugjer.
(Banátsći balgarsći glásnić, III-ta gudina, 12-ja broj, 21 márt 1937 g., 4-ta starna)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home