Tuesday, January 27, 2009

385

Još tri prikazći:
Nárudna prikazka ud starinjé
Imálu ij idnaž idin čeleć. Toj ij imál trima sinve. Dváma ud tej sa stánali puterni munci i se dáli u katánte. A tréćija, náj-mladija, taj strášin sláb ij ustánal, da ne ni mogal da sarba sas lužicata. Zato taj jáku se-j razsardil baštá-mu, Moš Miču, da homa gu-j izpadil ud srešte-mu i ubádil, či da utidi da se nahráni di šté, toj véć ni moži da glade takozi slábu strahućé.
Mátu vide, či ni jé šála... Homa se-j napatil i dvám izleza van – vetara gu-j dufnal i na idna féć ij stignal udtáta hutáre, nadzać gurata. Tuka se-j zastávil toj, báš napreć idno izurče, pa sadnal da si pučini. Okulu izurčetu tamánji sa se razigráli bli kumárete.
Mátu gji-j gladel i slušel idno vreme kaćé mu branjtat i pejat na gládnu sarci, pa findći se-j umuril, zato ij zaspál. Kumárete pak, tija ne sámu či gu nauklunili, negu i navalili taj, da saráka Mátu véć ne sklučil mir i ud štutu se-j bránil ud tej, ud tolkuz po sa mu se ukáčili, makár da si-j bil naklál i malku oganji. Na ijdnaž se-j razsardil i toj, i taj se-j plésnal sas desnicata pu levija ubráz, da i dnés se vidi belega, na čijé mestu sto kumáre ij ubil. Homa, kača iznovu užuven ij stánal i izviknal: “No sigá da-mi máj káj na méne nekuj, či ni sam ják zadosta!”.
Takoz ni dedu-mu ne čul!
* * *
Prikazka ud rabčetu
Dubri dicá! Idna stára prikazka za vu prekáža. Taj za vu ja prekáža, kaćétu na méne dedu pukojin mi ja-j prekázal katu sam blá manena, pa toj me-j zal u kulenete- u pa mi-j prekázval, prekázval, du katu ni sam zaspála.
Imálu-j idnaž idin dedu i idna bába. Stári sa bli i sirumáse.Sa sedeli u idna srušina kašta pa seku denji sa se ubigladvali, či gá idnaž za dodi smraćta. Ama smraćta sé ne stigala. Pa na mestu smraćta dudé ostrata zima. Kako da právat? Ne imáli darvu sas kako da pálat. Dedu se-j turil pa ud kaštata ij sé stargal rugatá i gradite.
Idnaž, idna nošt jáka stući se-j pusnala, pa du sutrenjta máj-máj da izmraznat tezi stári hora. Na utre ránu baba se-j zalogala na deda: da utidi toj u gurata za darvu, či taj za izmraznat.
Dedu si-j zal nedžega i utide. Si-j izbrál idno gulemu darvu pa ij krénal da sečé. Kaćétu udrij, na idnaž ij čul idin glás ud gore, glasa na idno rabče kujé si-j izvádilu glavata ud gnezdotu pa ij vikalu:
— Nide reza darvotu, za mi izčupiš kaštata-mi. Ás za ti zanesa darvu u vás kolku ti ištiš.
Dedu katu-j čul, si-j dál mira, ne sekal više. Se-j zarádval, či ima koj da zanesé darvu u tej. Si-j zal na ramotu nedžega pa si-j učal.
Katu-j flezal u guvnutu, videl ij či-j palnu sas darvu, a bába razbradéna i uputéna kladé na sreć prusta.
Na utre bába ij nakárela deda da utidi pá vaz rabčetu, pa da išti da gji naprávi bugáti.
Dedu ij utišal, se-j zamolil da gji naprávi bugáti da badat, da ni stujat više u srušna kašta, negu u kámenna. Rabčetu gu-j puslušelu i toj si-j utišal.
Katu-j flezal u tej, slugji gu pusreštet, si snevat šápćite, žinata-mu ij mláda, u kašti satu-j zlátu i srébarnu, i guraštu.
Ama idin denj bába i tuj ji namrázila. Ij blá čula, či ima i po-bugati ud tej, pa tá ne štela po dole ud nekugu da badi. Ij nakárela deda pá vaz rabčetu, da gji naprávi carjé: toj cár, a tá – carica.
Dedu upregna karucata pa utide u gurata, vaz tuj čudnu rabče. Si-j ubádil žélbata i se-j varnal. U cárskata-mu kašta gu-j čekala krunata. Bába još po-mláda ij stánala.
Ama i da cárstvuvat nji ij dutagnalu. Idin denj bába si-j razumela drugu. Pá ij nakárela deda vaz rabčetu, da-j zamoli da gu naprávi négu na bog, a néja na bogćina.
Dedu ij utišal, ama rabčetu taj se-j razsardilu, či ništu ne mogalu da ubádi.
Katu dedu si-j učal, ij nameril pá unazi-si kašta, détu-j sedel. A bába ij klocala pukraj studénotu ugništu.
Vájda i sigá žuvejat i klocat i dváta, aku kaštata ne se srušila pa gji-j natisnala.
Bábi Mánjov, BBG, gud. I, broj 7, s. 4
* * *
Gázdata i rabčetata
Idna gázda ij imál idna hubava gradina. U gradinata mlogu i sládći čereši ij imálu. Ama sa bli sládći i na rebčetata, či katu sa gji ubráli, u seku košinca sa namerili pu idna šapa načokani čereši. Mlogu se-j razsardil na tuj gázdata. Ij rékal, za udvadi toj rabčetata ud gradinata.
Na proleć ij gudil idin padár sas puška u gradinata. Tozi gá ij videl rabčeta na čerešite, homa gji-j umeril sas puškata. Prez idin mesec ne se videlu rabče u gradinata.
Kako misliti či se-j tréflu? Na dugudini niti oška, ama ni lisći ne imálu na darváta: usencite satu sa izeli!
Sigá ij videl gázdata kakvi sa haznuviti rabčetata i više nijkade ne gji purgonval.
BBG, gud. I, broj 3, s.6

0 Comments:

Post a Comment

<< Home