189
Zafálem za linka ud predišnija post. Celata státija se namerva pá u România Libera: http://www.romanialibera.ro Ja ugvádem tuka, "za kolekcija".
Lenjerie Triumph made in Dudestii Vechi Transilvania - Banat - Lenjerie Triumph made in Dudestii Vechi
Alina Sabou
Luni, 15 Octombrie 2007
O fabrica de confectii din Timisoara va produce lenjerie intr-o comuna bulgareasca
Pasmatex Conf International a deschis punctul de lucru de la Dudestii Vechi, comuna aflata in partea de nord-vest a judetului, unde populatia majoritara este de etnie bulgara. Aici se produc piese de lenjerie pentru cunoscutul brand "Triumph". Colaborarea cu locuitorii comunei a inceput in urma cu un an, cand, la fel ca alte companii care se zbat sa gaseasca forta de munca, Pasmatex a pornit curse care faceau naveta intre comuna bulgara si fabrica din Timisoara. In urma discutiilor dintre un consilier local, primar si conducerea companiei textile, acestia au decis eliminarea cheltuilelilor cu transportul zecilor de femei si amenajarea unui punct de lucru in localitate. "Locatia nu este foarte mare, dar am eficientizat-o. Am adus aici masini si instalatii automatizate. La inceput, s-au cam speriat de aparate, au zis ca nu pot lucra asa de repede, dar s-au obisnuit. Se lucreaza in doua schimburi, pentru ca ne-am gandit ca, daca tot suntem in mediul rural, angajatele au timp sa se ocupe si de gospodariile proprii. Nu facem nici un fel de discriminari salariale intre cei de la Dudesti si cei din Timisoara", a declarat Cosmin Grapini, directorul Pasmatex Conf International si fiul presedintelui Consiliului de Administratie al Pasmatex, femeia de afaceri Maria Grapini. "Proiectul de la Dudestii Vechi este unul pilot. Vrem sa ne dublam suprafata intr-un an. Acum sunt 55 de locuri de munca create, iar investitia a fost de 100.000 euro", a mai adaugat Cosmin Grapini, in timp ce Maria Grapini a precizat ca nu este exclus sa se deschida si alte asemenea puncte de lucru in judet, insa trebuie sa existe siguranta ca va gasi cate 100 de angajati pentru ca investitia sa poata fi derulata. "Am fost sceptici la inceput. Nu e ceva obisnuit ca o firma de renume sa vina la noi in comuna, dar e bine, pentru ca asa oprim exodul, oamenii fiind tentati sa ramana in locul unde muncesc", a spus si primarul Gheorghe Nacov. Dudestenii fac naveta ori catre Timisoara, drum de o ora, dar mai ales catre orasul Sannicolau Mare. Pasmatex are 700 de angajati. Alina Sabou
Luni, 15 Octombrie 2007
O fabrica de confectii din Timisoara va produce lenjerie intr-o comuna bulgareasca
RELOCARE
Compania Pasmatex urmareste mutarea sediului sau aflat la cinci minute de centrul Timisoarei, dupa cum a precizat Cosmin Grapini. Relocarea in afara orasului nu este insa urgenta. "Am achizitionat un teren de 40.000 de mp, langa Parcul Industrial si Tehnologic. Momentan, suntem in faza de obtinere a aprobarilor si speram ca la anul sa se poata demara lucrarile. Nu ne grabim, constructia noului sediu nu depinde de vanzarea celui in care ne aflam acum", a subliniat Grapini.
========================================
I kátu ij hurtata za "kolekcija", hájda da uguda tuka još idin dosta presin materiál za námu, na rumansći jazić, ud na sájta http://www.stirilocale.ro/
Oaza bulgareasca in mijlocul Banatului
12 Octombrie 2007
12 Octombrie 2007
Nostalgici, orasenii se intorc la Dudestii Vechi dupa trecutul lor, dupa trecutul acestei localitati unde convietuiesc, atat de bine, bulgari si romani. Cu fata spre viitor, satenii aspira la confortul si modernitatea vietii de la oras. Fata in fata, cu totii arata ca ei "nu sunt bulgari sau romani", ci ca vietuiesc pe aceste meleaguri ale Banatului, meleaguri pe care le considera "casa" lor.
“Eu sunt roman si am venit intr-o comunitate etnica predominant bulgara. Aveam rezerve, insa aceste rezerve s-au risipit vazand ca sunt acceptat, ca sunt integrat. In acest timp, datorita acestui lucru m-am straduit ca si eu sa raspund increderii oamenilor", ne spunea Ioan Bogda, unul dintre batranii localitatii.
Primii locuitori ai Dudestiilor Vechi dupa eliberarea localitatii de sub dominatia otomana au fost bulgarii pavlicheni catolici iar in prezent la Dudestii Vechi se gaseste una dintre cele mai compacte si cele mai mari comunitati de bulgari din Romania.
Si ca sa demonstreze cat de importanta este pastrarea identitatii culturale, administratia comunei a facut demersuri pentru ca un reprezentant al Ministerului Culturii din Bulgaria, profesoara Elena Doicheva, sa vina la Dudesti si sa ajute la pastararea obieciurilor.
In februarie, de "Baba Marta", inainte de postul Pastelui de "Farsang", inainte de Craciun, de Craciun sau de Sfanta Maria...strazile rasuna de cantecele si dansurile specifice. In rest, asezarea motaie linistit pe malul Arancai.
Autoritatile locale au reusit sa atraga investitori astfel ca localnicii nu poarta grija unui loc de munca. "Ne aflam din fericire intr-o zona in care tinerii se pot dezvolta si pot sa isi gaseasca de lucru pe masura posibilitatii si studiilor lor. Suntem in apropiere de Sanicolau Mare, unde majoritatea tinerilor nostri gaseste de lucru.
Este un caz fericit in comuna noastra. Daca au plecat se intorc multi tineri si majoritatea incearca sa isi gaseasca aici de lucru, de unde altfel ar fi plecat", a declarat primarul Gheorghe Nacov.
Pe lista de prioritati ale administratiei locale din Dudestii Vechi se afla si unitatile de invatamant, pe care edilii au reusit sa le modernizeze si sa le reabiliteze.
Personaj pitoresc, de o insemnatate vitala, atat in trecut cat si in prezent, tobosarul vesteste, sambata la piata si ori de cate ori este nevoie, cele mai proaspete "legi“ si noile ordine date de catre autoritatile locale.
Nu de putine ori, tobosarul a vestit aducerea unor noi piese la muzeul din localitate, un muzeu al bulgarilor. Acesta este unic in partea de vest a tarii, este o imbinare intre traditie si modernitate, la mansarda obiectivului fiind amenajate locuri de cazare pentru diversii oaspeti ai asezarii.
La Dudestii Vechi, din Timisoara, ajungeti intr-o ora si jumatate pe soseau ce duce spre vama Cenad si in aproximativ doua ore si jumatate cu trenul.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home