Monday, February 09, 2009

391

Štarka
Katu ij storil Guspudin Bog sveta i sate živini udredil ij još, či kuja ud tej da žuvejat i da hodat pu zemete, kuja da farkat u ájera, kuja da se krijat pud zemete i kuja da pluvat u udata.
Si ij vikal Guspudin Bog slugjite i nji ij dál zápuvest da hédi sekuj sas idin fel živini da nji pukáži mestutu, di da žuvejat.
Megju négvite slugji ij bil i štarka. Négu mu ij zapuvedal Guspudin Bog da gudi u idna čuvála zamnjite, guštericite, žábite, ribite, rákvete, kukarešćite i još mlogjije drugjije živinčeta, da gji zanesé u bárata i da gji ustávi tám.
Bog ij zapuvedal jáku na štarka da ni udvaži já iz pate čuválata, či tugázi kráj! Za izlezat živinite ud néja pa ništé moži da gji preberé i da gji zanesé u udata.
Štarka si ij nabil čuválata, stagnal ja ij hubeve. Dropjaka mu ja ij pudál na krasta i taj udstepe sigá falosu da stigni vaz bárata. Utáde štarka, pregázi prez satu sas négvite kráka, ama uda još ne nameril. Guraštu ij blo, pustánal ij pa ij sadnal pukraj pate da si udmuri. Čuválata ja ij pusnal nasporeć négu i glade kaćé se butat, natiskat vatre živinite za málku mestu, da se ni izdušat. Mu ij dušlo mila za tej. I kako si ij razmel?
Se misli iz pámeć: Kako za fáli aku ás razvaža málku čuválata, da vida sám, kako ij sas tej?
Kakotu ij mislil, ij naprávil! Zabrávil ij zápuvestta na Storitelja i ij razvazal čuválata.
No sámu tuj ij trebalu! Kako se ij dugudilu?
Katu sa usetili živinite, či čuválata ij razvazana – hop, cup, sate van!
Grába se sigá štarka da gji uberé sas dalgjata kljavnica u čuválata, ama satu ij za bedevá!… Mlogjije ud tej sa se izkrili iz dupćite i iz trevata i sámu málku ij mogal da izuluvi ud tej. Guštericite, sas barzite kráka, sa izbegali iz nivite. Mlogjije ud zamnjéte sa se izvlekali iz trevata. Ama kukarešćite nisa imáli vreme da izlezat. Ribite i rákvete sa ustánali na danu čuválata, na vlága. Pa taj se ij tréfilu, da štarka sámu sas málku živini ij stignal vaz udata; drugjijete sa se razsipali iz nivite.
Varnal se ij štarka žálin, sas navidéna glava napreć Guspudáre na sveta. Guspudin Bog gu ij izgádil i gu ij pedépsal da sate štarkve, durdi za gji ima na sveta, sé da hodat i da prebiret guštericite, zamnjéte i žábite razsipanite iz nivite.
I taj prekázvat stárite, či ud tugázi hodat sé štarkvete da prebiret žábite, guštericite i zamnjéte, da si napalnat pá čuválata. Ama ni gji nosat više u bárite, negu ud jád gji izedat! Taj, da si udtušat na tej, za détu sa izskáčeli ud čuválata!
I taj za právat čeć du kráj sveta…
(Banátsći balgarsći glásnić, I-ta gudina, 5-ja broj, 1 juli 1935 g., 6-ta starna)
========================================
Raznisénite čili
Imalu-j idnaž idin gasák. Toj si-j kupil na pazáre idin pár hubanći čili, sa se lešteli ud zlátu i ud fluturčeta. Na seku práznić se-j falusel sas tej. Si-j digal glavata nadzać, gušata si-j izpačval napreć, a čilite sámu sa právili “kláp-kláp” gá ij udstepel. Za idin smej ij bil!
Idnaš gasáka tozi ij iskal da mené prez idno musče. Ama kaćé-kaćé, sámu sa mu pádnali čilite u udata. Da si gu čul kako gráčenji ij izdál!
Katu sa gu čuli gasćite, sa tičeli sate biz duša, da gu pitat kako se-j tréflu sas négu.
— Váj-váj! – revé gasáka. Sa mi pádnali čilite tuke, u udata. Sam ustánal bos, pa me-j srám da hoda bos-krák!
Na tuj sate gasći u red, ud manenu du gulemu, sa flezali u udata, da trasat čilite raznisénite. Hodat tija, gázat, pluvat i vavrat sas kljavnicite sata denji, i još idin denj, i satu letu, ama na čilite hubanćite ni sa mogali da udárat. Bedevá sa dušli na pomušt i virdéčćite.
— Vák-vák-vák! Gá-gá-gá! Gore-dole, ama satu-j za bedevá. Čilite gji néma! More da gji ij najala udata i gji ij zanéla čeć na danu murjétu...
Ubáždet, či ud tugázi, gá pluvat, gasćite sé vavrat iz udata, da namerat čilite. I gá menéš pukraj idin čipor gasći, tija homa krénat da vikat, da gráčat, te taglat za skuta, kača gá bi šteli da te pitat:
— Ni si nameril ti čilite? Ni znáš di sa?
(Banátsći balgarsći glásnić, I-ta gudina, 5-ja broj, 1 juli 1935, 6-ta starna)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home