Sunday, January 11, 2009

368

Idin učitelj ij imál idin mlogu dubar učenik. Ij dušal idin denj, katu si ij rékal, či néma kako da gu uči po-više. Taj či gu ij ustávil u kulibata, blizu du idna téča, za da gji uči sélenete ud tám.
Seku sutirna učenika, sled katu si ij právil rituálete sas kapanji u udata, si ij ugvádel drejte na idnija dravčeta, za da mu se izšušat. Tezi dreji sa bli idinstvenotu imánji, kujétu ji ij imál toj.
No idin denj ij bil jáku žálin, katu si ij nameril drejte izzedini ud mišćite. Taj či ij bil nužin da išti ud sélenete drugjije dreji. Ama mišćite sa gji izeli i tej, taj či ij trebalu da si nabáve idna kotka. Sigá više ne imál problemi sas mišćite, no ij trebalu da prosi mleku i za kotkata, a ne sámu za négvata hrana.
"Si guba mlogu vreme sas prosenjétu, a sam stánal i kahar za sélenete, taj či bolja da si zama idna kráva" – si ij rékal toj idin denj.
Sled katu si ij zal kráva, ij trebalu sigá da prosi i senu.
"Bolja da si seja samija ás zemete ud pukraj kulibata, pa za imam senu za krávata, biz da treba da ji prosa". No pu tozi náčin ne imál više vreme za meditáciji, taj či ij pugudil rabadžije, kujatu da mu pumágat. Ama za da imaš briga za rabadžijete ne blo lésna rabota, taj či du na sétne i se ij užénal, za da si pudeli s nekuj kaštnite raboti.
Ne menalu mlogu vreme i náša učenik ij stánal idin ud náj-bugátite hora ud ukulinata.
Sled gudini, négva učitelj ij menal prez tám i se ij začudil: bivšata kuliba ij stánala sigá máj idna kaštéla. Taj či ij pital idin ud rabadžijete:
— Ne sedel já tuka nekupać idin učenik ud mojte?
No durdi da dubávi otguvor napreć négu se ij pujavil báš učenika.
— Kako se ij slučilu, sinko? – gu ij pital učitelja.
— Ništé vu dodi da vervati, učitelju, ama da znájti, či ni sam nameril drugji náčin za da si zapáza drejite...
* * *
Istensćite vervašti pázat Zákuna. Ama nikade ni se bujat ud négu...
* * *
Ništu ni jé po-skapu ud unuj, kujétu ji dubáviš za bedevá.
(Japonska puguvorka)
* * *
Nide se revá, aku nikuj ni te zabelezva. Badi tažin, či ni si naprávil ništu zabeležitelnu.
(Konfucius)
* * *
Prez gudinata 1946 u idna daržáva ud Južna Ámerika se ij razširilu, či za dodi gulema suša. U istena vremeto ij blo hubavu a žitáta sa rudili dosta mlogu. No zaradi sluhvete, 20.000 sélene sa si napusnali zemite i sa utišli u várušete. Taj či ne imálu više koj da preberé rekoltata i miljone hora sa počnali da pátat ud gláć...
* * *
Toze ij novija Mercedes Benz SCL600. Sas kako ij različin ud drugjijete automobile?

Pa lel aku sti sapćásali, néma volánj, a se káre sas joistick. Néma niti pedáli!
Etu či sveta na kompjuternite igri ij stánal idno sas reálnija svet!Ama baja ij tozi, či idno 7 gudišnu dite bi mogalu da udkrádni automobila i da gu káre po-hubeve ud vás...

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

прочитајте цео блог прилично добро

11:30 AM, December 19, 2009  

Post a Comment

<< Home