Sunday, January 04, 2009

363

Idin čeleć, kojtu prez celija žuvot ij šporval, ij uspel da saberé náj-posle idin miljon dolara. Tamánj se ij bunal, či u kako da gji uloži, za da moži da žuvej ud sigá nadálja biz brigji. No báš u tozi moment napreć négu se ij pujavila Smraćta. Čeleka ij probal pu sekakaj náčin da ja naprávi da se smili nad négu:
— Ustavi mi mákar još tri dni žuvot, za da moža da se rádvam na tuje imánji, i za ti dáma pulvinata ud nij na tébe.
No Smraćta niti ne štela da čuj.
— Mola te, ustavi mi mákar još idin denj, pa za ti dáma satu tuje imánji, sabránu s gulema trudba, se ij molil čeleka.
No Smraćta ne se saglasila. Náj na sétne gu ij ustávila još tolkus, kolkutu da napiši idno cédulče. Etu kako ij napisal čeleka: " O, ti, kojtu za nameriš tuje cédulče. Aku imaš ud kako da žuveš, nide si gubi vremeto za da sabireš imánji. Žuvej si žuvota! Moja miljon dolara ne mi pumognal da si kupa niti makár idin sáhat žuvot udviše."
* * *
Čeleka ni moži da ima ništu uistena. Náj mlogu, toj moži da pázi, za idino vreme, različni neštá.
* * *
Čeleka ij idinsvenotu životnu kujétu sabire neštá, za da proba da si zapalni práznotu mestu ud négvotu sarci.
* * *
Aku imaš sámu idin sáhát, znáš kolku saháte sa. Aku imaš dvá, ni možiš nikade da badiš cigurin...
* * *
Sokrátes, kača istensći filosof, ij probal prez celija žuvot da žuvej sas málku neštá. Zaradi tuj, toj ij hodil báš i bos, za da pukáži, či néma nužda niti ud ubušta. No se duma za négu, či ij harésval da hodi na pazár i da glade različnite neštá kujatu sa se purdávali. Kugátu idin ud prijatelete gu ij pital, či zašto právi tuj, toj mu ij udguvoril:
— Mi harésva da hoda na pazár i da vida, ud kolku neštá moža da se udkáža, biz da si izguba vatrešnija pukoj.
* * *
U istena, glávnu ni jé da znáš kako ištiš, a da razberéš ud kako némaš nužda.
* * *
Néma po-gulema rádust ud tazi, či da néma za kako da si tažin; néma po-gulemu bugátstvu ud tuj, da se rádvaš na unuj, kujétu ji imaš.
* * *
Sirumásete sa uveréni, či ništa badat rádusni i zaduvolni durdi ni se ubugatejat. Bugátite sa uveréni, či ništa badat rádusni i zduvolni durdi ni se udkupat ud bolestite kujatu gji smácvat zaradi grižite da ni si izgubat sabránotu imánji.
* * *
Maža i žinata sa bli pukánati ud idnija drugáre, kujatu sa žuveli u idin deléčin grád, da dodat gustene. Za da gji naprávat da se useštet hubeve, gázdite sa gji zanéli na idno nadprevárvanji s kune. Du tugázi nášte hora ni sa videli takozi neštu, taj či sa se pudfánvali durdi sa ustánali sámu sas dvá dolara u džibovete.
Na utre, maža si ij zamolil drugárćata da gu ustávi da utidi samičeć na tezi nadprevári, da proba da se pufáni još idnaž, dano preigráj. I homa u parvata kursa se ij pudfánal na idin konj kojtu ij imál kotata 1:50 i ij preigrál. Sate nosce gji ij ulogal u sledvaštata kursa, i udnovu ij preigrál. I taj, prez celija denj pa du večera ij uspel da nabáve 57.000 dolara. No pu pate, katu se ij vráštel vaz žinata mu, ij menal pukraj idin kazino i ij čul idin vatrešin glás: "Zastani i flez". Taj či ij flezal vatre i se ij sabudil napreć idna ruleta. Glasa mu ij rékal: "Ugudi sate nosce na broja 13". Maža ij naprávil taj, ruletata se ij zavartela i krupiera ij zajavil:
— Broja 14!
I taj, náša čeleć se ij varnal vaz négvata drugárća biz niti idin lej u džéba. Katu tá gu ij pitala:
— Ej, kaćé ij blo?
Toj ij udguvoril spukojnu:
— Sam izgubil i dváta dolára!
Aku sadnimi da ji mislimi, to makár i kolku da smi izgubili, nikade ni možimi da izgubimi po-više ud kolkutu imami...

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

where you come from!

12:20 AM, January 07, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Brej, bratko! Sassem sa se uzmlozili amerikancete, kujatu znajat da chetat na palcensci. Dano nauchat i da pisat na nasa (ale tejna) majcin jazic...

12:42 PM, January 07, 2009  

Post a Comment

<< Home