Tuesday, April 17, 2007

135

Badi vésel!
U žuvota ima sámu dve neštá, za kujatu da se buniš:
Parvija slučaj ij kugátu si zdráv, a drugija – kugátu si bulnáv.
Aku si zdráv, tugázi néma za kako da ti ij briga. No aku si bulnáv, ima sámu dve nešta za kujatu da se buniš: Dali za uzdráveš, ali za umréš.
Aku utvádeš kantu uzdrávenji, néma za kako da ti ij briga. No aku umireš, ima sámu dve neštá za kujatu da ti ij briga: Dali za utidiš na nebeto, ali za stigniš u pakale.
Aku utidiš na nebeto, néma za kako da ti ij briga. No aku stigniš u pakale, za badiš zajat da se puzdráveš sas sate tojte prijatele i puznáti, pa taj či ni šté imaš nikak vreme da se buniš na ništu drugu. Taj či, ud kako ti ij briga? Badi rádusin i vésel!
========================================
Hártata na radustta
Adrian White, psiholog u Universiteta ud Leicester, ij naprávil parvata na sveta hárta na radustta. Négvata studija, kujatu uklučva 178 daržávi i 80.000 hora, ij bazirana na različnite fáktore kujatu vlijájat na radustta, kaćétu naprimer zdrávitu, bugátstvotu ali dostapa du edukácija. Saglásnu tazi studija, na parvotu mestu, sas náj-štaslivite i rádusni hora, ij Danemárka. Etu i klasácijata za parvite 10 mestá:
1 – Danemárka
2 – Elvecija
3 – Austrija
4 – Islánda
5 – Bahámas
6 – Finlánda
7 – Suedija
8 – Bhutan
9 – Brunei
10 – Kanáda
========================================
Zaredeti si baterijite bizplátnu!
Maplin Solar Battery Charger kuštuva 9,99 anglušći liri i moži da zaredi na idnaž pu čitiri bateriji ud idin fel, kaćétu naprimer bateriji AAA, AA, C ali D. Aku dene ij slančev, 4 bateriji NiMh AA ud pu 2.000 mAh možat da se zaredat za kulu 6 saháte. Zareždanjétu se právi sas pumuštta na idin manen solárin panel (165 mm x 130 mm x 55 mm), kojtu dáva 7 volta. Stiga da ima Slanci.
========================================
Himachal Pankaj Pradesh, idin 19 gudišin mladok, ij izmudril idnija cipele s kujatu moži da si natuvári različni akumuláture durdi varvi. Mekanizama ij slédnija: idin dinámo právi kurent AC durdi varviš. Sled tuj, tozi kurent AC ij preubarnat u DC, katu se izvádat kulu 5-6 volta. Za tuj iznajidvanji Pankaj ij preigrál nagrádata za studente ud National Innovation Foundation a sigá hora ud ármijata se mislat da adaptirat négvata ideja na tejnite bukondže, za da možat katánite da si zareždat tejnite wireless radio-telefone. Videoklipa za gu nameriti tuka:
========================================
Ud prográma za Velikdenj:

Dve pesmi na cimbule sas Roki i Renato...
http://www.youtube.com/watch?v=fcGckRh9z7E

... i idin balgarsći tánc
http://www.youtube.com/watch?v=dcOfu3CO368
========================================
... i kápka ljubov...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home