Friday, December 08, 2006

84

John bi navaršil 66 gudini...
Išta da vu ubáda či u Sofija, báš u centara na grada, ima idna stena zvána “Stenata na John Lennon. Dnés, na tozi denj, tám za nameriti furt cveća i mládi ali po-stári hora sabráni, kujatu pejat pesmnite na John...

Klipa gu ima i tuka:
http://www.vbox7.com/play:7ef11d87?

Imagine
[Predstavi si]


Imagine there's no heaven,
It's easy if you try,
No hell below us,
Above us only sky,
Imagine all the people
living for today...

[Predstavi si či néma ráj,
Léku-j aku imaš ole,
Niti pakalj pud námu,
Sámu nebeto ud gore.
Predstavi si kaćé sate hora,
Zuvejat sámu za dnés...]

Imagine there's no countries,
It isn't hard to do,
Nothing to kill or die for,
No religion too,
Imagine all the people
living life in peace...

[Predstavi si či daržávi néma,
Ni jé tažku da ji napráviš,
Néma zašto da ubiš ali da umréš,
I niti religiji néma.
Predstavi si či horata,
Si žuvejat u mir žuvota...]

Imagine no possesions,
I wonder if you can,
No need for greed or hunger,
A brotherhood of man,
Imagine all the people
Sharing all the world...

[Predstavi si či ništu tojtu némaš,
Pitam se dali možiš,
Nužda za lákumstvu niti gláć da néma,
I mégju námu brátstvu da vláda.
Predstavi si horata
Da si delat sveta celija.]

You may say I'm a dreamer,
but Im not the only one,
I hope some day you'll join us,
And the world will live as one

[Za ričéš či sanuvam,
Ama ni sam idinstven.
Se nadevam za mu se pridružiš idin denj
I celija zvet u mir za žuvej.]
========================================
* U Anglušku, prez 2002 g. sa bli naprávili idno listu sas 100 ud náj-dubrite pop-singale na sate vremená. Tažnotu neštu, kujétu ji pukázva tazi klasácija ij tuj, či megju parvite 25 mestá néma niti idna pesma po-“mláda” ud 18 gudini...
1. Queen - "Bohemian Rhapsody"
2. John Lennon - "Imagine"
3. Beatles - "Hey Jude"
4. Simon & Garfunkel - "Bridge Over Troubled Water"
5. George Harrison - "My Sweet Lord"
6. Procol Harum - "A Whiter Shade Of Pale"
7. Animals - "The House Of The Rising Sun"
8. Abba - "Dancing Queen"
9. Beach Boys - "Good Vibrations"
10. Queen & David Bowie - "Under Pressure"
========================================
* Revistata Rolling Stone Magazine ij naprávila prez 2004 g. idna klasácija na náj-dubrite pesmi ud sate vremená, “The 500 Greatest Songs of All Time”. Na parvite 10 mestá sa:
1. Like a Rolling Stone na Bob Dylan
2. Satisfaction na The Rolling Stones
3. Imagine na John Lennon
4. What's Going On na Marvin Gaye
6. Good Vibrations na The Beach Boys
7. Johnny B. Goode na Chuck Berry
8. Hey Jude na The Beatles
9. Smells Like Teen Spirit na Nirvana
10. What'd I Say na Ray Charles
========================================
Beatles sa bli idin fenomen na muzikata rock. Prez 1965 g. kralicata na Anglušku ij dála titalete za “barone” na čitirite mladoci ud Liverpool kujatu sa uspeli, za sámu nekolkus gudini, da dunesat ne sámu mlogjije nosce, no i da naprávat puznáta daržávata pu sveta. Čitirimata mladoci sa bli John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr.
John Lennon se ij rudil u Liverpool, Anglušku na 9 october 1940 g. Kača dite ij žuvel vaz négvata tétka Mimi, sled katu baštá mu, Alfred Lennon, kojtu ij bil marinár, si ij napusnal familijata. Négvata májća ij pučinala katu toj ij bil na 17 gudini. Ij učil u liceja Quarry Bank, ud kadetu varvi i imetu na négvata parva grupa rock, The Quarrymen, sazdádina prez 1955 g. Prez 1956 g. se srešte sas Paul McCartney, kojtu flezva i toj u tazi grupa, i tija dvámata počnat da pišat muzika zágjnu. George Harrison nji i se ij pridružil prez 1957 g., i tija trimata sa peli zágjnu pud različni imená i pukraj različni drugjije drugáre du 1960 g., katu sa si zali imetu The Beatles. Pu unuj vreme na tapani ij bil Pete Best. Sas tuj ime sa peli parenj u pivártnite ud Nemsku prez 1961 g., i u saštata gudina sa debjutirali i u kluba Cavern ud Liverpool, kadetu sa imáli više ud 300 spektákale u slédvaštite dve gudini. Ringo Starr, kojtu ij umenal Pete Best na tapanite, nji i se ij pridružil prez 1962 g. Prez 1963 g. sa lansirali nekolku hita u británsćite klasáciji, s kujétu sa sazdáli gulemata valna na Beatles-manijata kujatu ij udárila Amerika prez 1964 g. Sa bli mlogu izvestni u USA, no tuj se ij umenalu sled katu na idna press konferencija Lennon ij rékal, či Beatles sa po-izvestni i ud Isusa. Za po-málku ud 10 gudini grupata ij iznajédila ud novu muzikata rock and roll, katu ij imála 20 pate parvotu mestu u klasácijite na Billboard, kujétu ij náj-više ud kaćétu sate drugjijete grupi ud na sveta u istorijata na pop muzikata. Megju gudinite 1964 i 1970 tejnite pijesi sa se namervali na parvite mestá vreme na 59 nédeli.
Lennon se ij razvel ud parvata mu žina, Cynthia Powell (s kujatu ij bil užénat ud august 1962 g.), májćata na négva sin Julian, i se ij užénal za artistćata Yoko Ono prez 1969 g. Zágjnu s Ono toj ij lansiral albuma “Two Virgins” prez 1968 g. Toj ij počnal da badi pretaglin ud politkata i ij rešil da napusni Beatles. Prez 1970 g., McCartney ij izjavil, či grupata se ij razvalila.
Lennon si ij lansiral parvija album solo, “Imagine”, prez 1971 g., i ij stignal na parvotu mestu u klasácijite. Prez sledvaštite 5 gudini toj ij imál obšti proekti s Yoko Ono i sobstveni proekti, kaćétu naprimer albuma “Walls and Bridges”, (1974). Prez 1975 g. na Lennon i Ono nji i se ij rudil idin sin, Sean, a prez 1980 g. sa lansirali i albuma “Double Fantasy”kojtu ij stignal na parvite mestá u klasácijite sas singela ”Just Like Staring Over”. Na 8 decembar 1980g. Lennon ij bil ubit ud idin lud napreć négvata kašta ud New York.
Na négva ubijec za čitvartija pać mu ij blo udkázanu uslubidevanjétu napreć vreme ud rubijata. Mark David Chapman ima 51 gudini i ij bil udsadin na duživotin zatvor s právotu sled 20 gudini da moži da si puidadé molba za predsročnu uslubudevanji. No toj za ustáni za sigá u zatvora ud Atika. Sledvaštata molba za moži da ja dadé dabe prez oktober 2008 g.
========================================
* Yoko Ono žéli tozi denj da badi dene na Zdrávitu. Tá žéli na 8 december horata da dadat počit na unezi, kujatu sa pustrádali fizičesći pu vreme na voenni konflikti. Tá ij dála dnés i dve nagádi za mir na organizácijite Lekare biz gránici i na Centara za konstitucionni pravá.
* Belija piján, na kojtu ij sviril John u klipa “Imagine” dnés ij sobstvenust na peveca George Michael. Toj gu ij bil kupil prez 2000 g. za 2,1 miljona dolara i sigá gu ij “dál na zájam” za ekspozicijata organizirana ud galerijata Goss Gallery ud Dallas, Texas. Ekspozicijata, kujatu ij utorina megju 5 december i 13 január militirva za mir na sveta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home