Tuesday, April 22, 2008

241

Сакскобуррготски присъства на тържествата по повод 270 години Стар Бешенов
20.04.2008, 18:26
Източник: БГНЕС
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски заедно със съпругата си Маргарита Гомес Асебо и двама български депутати участваха днес в проявите, посветени на навършването на 270 години от основаването на българската колония в Банат в румънския окръг Тимиш. Това съобщи агенция Ромпрес.

Гостите присъстваха на службата в католическата църква в Дудещи Веки, където живее най-голямата част от българската общност. След това те посетиха училището в селището, където български език учат над 200 деца. БГНЕС припомня, че в Стар Бешенов живеят повече от 3 000 българи.

Поканата към Симеон Сакскобугрготски беше отправена от кмета на община Стар Бешенов Георги Наков по време на срещата между двамата в София преди повече от месец.

================================
Симеон Сакскобургготски на тържество на българско село в Румъния 20 Април 2008 | 15:08
Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита Гомес Асебо са гости на тържеството село Стар Бешенов, област Тимишоара, в Румъния, населено предимно с българи. Днес се отбелязват 270 години от преселването на банатските българи там и създаването на селището. Селото има около 4000 жители население, по-голямата от които българи. Днес за тържествата са дошли още около 2000 души.
Българската група е била посрещната пред общината от кмета на селото Георги Наков. Посетили са старото училище и новото училище, както и историческият музей. Сутринта е била отслужена тържествена меса, тъй като местното население са католици. Те са преселници от Чипровско, дошли тук след разгрома на Чипровското въстание.
Вечерта ще има голям концерт. Гвоздеят на програмата ще е изпълнението на фолклорния изпълнител Илия Луков и неговия ансамбъл. Присъствието им е а специалният подарък от името на НДСВ за нашите сънародници в Румъния, съобщиха от жълтата партия. . Освен Илия Луков, ще пее и народната певица Любка Рондова. „Очакваме Негово величество да поведе Най-дългото хоро довечера”, каза Илия Луков. Ще бъде представен и новият спектакъл „България е моята песен”.
Векове нашите сънародници в Стар Бешенов пазят живи българските традиции, полагат грижи за своята църква, за библиотеката и гимназията, за дома на културата и шестте самодейни състава в селото.

(по агенция Фокус)
================================
Симеон Сакскобургготски възторжено посрещнат от банатските българи2008-04-21 14:47:43
Близо 6 хиляди банатски българи се събраха вчера в румънския град Стар Бешенов, за да приветстват Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. „Хората тук много му се радват – едни се ръкуваха с него, други го пипаха и прегръщаха, а някои със сълзи на очи му запяха „Край Босфора шум се вдига” и „Шуми Марица”.” – разказа народният певец Илия Луков, който придружаваше царя във визитата. Симеон и съпругата му са в Румъния по покана на банатските българи, които вчера честваха 270 години от основаването на нашата колония в Банат. Банатските българи говорят стар, но много чист български език. В Стар Бешенов живеят около 4 хиляди българи и още 2 хиляди бяха дошли специално, за да се докоснат до „българския цар”. Разчувстваните нашенци му подарили икони, исторически препечатки и текстове отпреди 270 години. Румънската областна управа също почела царя. Певецът Илия Луков беше подготвил концерт с автентични песни от Егейска и Пиринска Македония, както и планираше най-голямото хоро, извивало се в румънско, на което да се хванат 6 000 човека.
================================
Сакскобуррготски присъства на тържествата по повод 270 години Стар Бешенов

2008-04-20 17:09:56
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски заедно със съпругата си Маргарита Гомес Асебо и двама български депутати участваха днес в проявите, посветени на навършването на 270 години от основаването на българската колония в Банат в румънския окръг Тимиш. Това съобщи агенция Ромпрес. Гостите присъстваха на службата в католическата църква в Дудещи Веки, където живее най-голямата част от българската общност. След това те посетиха училището в селището, където български език учат над 200 деца. БГНЕС припомня, че в Стар Бешенов живеят повече от 3 000 българи. Поканата към Симеон Сакскобугрготски беше отправена от кмета на община Стар Бешенов Георги Наков по време на срещата между двамата в София преди повече от месец. /БГНЕС

0 Comments:

Post a Comment

<< Home