Tuesday, April 22, 2008

240

Българската общност в Румъния определи като историческо посещението на Симеон Сакскобургготски
20.04.2008

Симеон Сакскобургготски бе на еднодневно посещение в Банат по случай 270 години от основаването на българската колония в Румъния. Той бе придружаван от съпругата си Маргарита Гомес Асебо и от народните представители от НДСВ Даринка Станчева и Андрей Баташов.

Лидерът на НДСВ бе посрещнат с официална церемония в град Тимишоара от кмета на общината. Първата среща с нашите сънародници бе във Винга, където ансамбъл “Българче” приветства госта с “Шуми Марица”. Симеон Сакскобургготски посети катедралата “Света Троица”, строена преди повече от 200 години, изцяло с дарения на предците на днешните банатци.

Честването на 270 годишнината от основаването на българската колония се състоя в Стар Бешенов. Специално за посещението на Симеон Сакскобургготски бяха пристигнали не само жители на околните общини, а и делегация на българите от Букурещ, от българските дружества в Унгария и Сърбия. В чест на празника бе отслужена света литургия в катедралата. В словото си пред събралото се многохилядно множество Симеон Сакскобургготски говори за това колко е важно българите извън България да чувстват грижата на държавата, да има целенасочена държавна политика. “Силно съм впечатлен от факта, че сте съхранили с такава любов традициите и българския дух”, подчерта лидерът на НДСВ. Той изтъкна, че партньорството на България и Румъния в рамките на Европейския съюз дава нови възможности и за развитието на нашата общност там. Симеон Сакскобургготски подчерта, че единението на българите, независимо дали живеят в пределите на България, или извън нея, е особено важно. Той припомни девиза на сградата на Народното събрание “Съединението прави силата” и подчерта, че това е ключово условие за просперитета на един народ.

Делегацията от НДСВ посети местното училище “Свети Кирил и Методий”, в което учат 450 българчета, и се срещна с преподавателския състав. Директорката Ана Петков изказа сърдечна благодарност на Симеон Сакскобургготски за изпратените преди година от него книги, албуми, дискове и други материали за обучението на децата. И този път лидерът на НДСВ бе приготвил книги и дискове за учениците, чрез които те да се запознаят с историята на Родината. Пред Симеон Сакскобургготски учителите от Банат поставиха няколко проблема- необходимостта от засилено изучаване на български език с включване на аудио-визуални материали, възможностите за квалификация на банатските преподаватели в България, както и организирането на ваканции на банатските деца у нас.

Празникът завърши с концерт на Илия Луков и Любка Рондова на площада в Стар Бешенов. Това беше специалният подарък от името на НДСВ за нашите сънародници.

Представителят на банатските българи в румънския парламент – депутатът Никола Миркович заяви
“Посещението на Негово Величество е исторически момент за Банат, защото при нас е царят на всички българи.” По-възрастните сънародници емоционално разказваха семейни спомени за посещение на Цар Борис ІІІ в Банат. Събитието бе отразено от местни и национални румънски медии.

Андрей Баташов: “ Изключително съм впечатлен от начина, по който банатските българи посрещната нашия лидер. Смятам, че като политици не бива да правим разлика между българите в България и извън пределите й. Но от това, което видях в Банат, съм убеден, че в много отношения трябва да се поучим от начина, по който те пазят българския дух и мъдростта на единението.”

Даринка Станчева: “Това беше изключително емоционално посещение. Покланям се пред духа на тези хора, които са пренесли духа на българската традиция през вековете. Те могат да са пример за всички нас.”
========================================
„Труд":
Симеон на хорото в Банат
Близо 6000 банатски българи се стекоха вчера на площада в румънския град Стар Бешенов, за да посрещнат лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита.

Хората тук много му се радват - едни се ръкуваха с него, други го пипаха и прегръщаха, а някои със сълзи на очи му запяха "Край Босфора шум се вдига" и "Шуми Марица", емоционално разказа за визитата на царя народният певец Илия Луков, който го придружава.

http://news.ibox.bg/pressreview/id_1961421084
========================================
Сакскобургготски празнува основаването на българската колония в Банат
20 април 2008
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски заедно със съпругата си и двама български депутати участваха днес в проявите, посветени на навършването на 270 години от основаването на българската колония в Банат в румънския окръг Тимиш, съобщи агенция Ромпрес.

Гостите присъстваха на службата в католическата църква в Дудещи Веки, където живее най-голямата част от българската общност в Румъния, а след това посетиха училището в селището, където български език учат над двеста деца.

Следобед беше организирана фолклорна програма, а тържествата довечера ще завършат със заря.

Симеон Сакскобургготски изрази задоволството си, че може да участва в тържествата на сънародниците си в Банат.

"Съществуването на българи в Банат се дължи и на политиката, водена от румънското правителство, и на много добрите отношения между двете държави, което е позволило запазването на тази общност", каза Сакскобургготски.

През пролетта на 1738 г. над 2 200 българи католици от северозападна България напуснали родните си места и са преминали на север от Дунав първо в Олтения, за да пристигнат накрая в Банат.
http://www.stranabg.com/
========================================
Симеон Сакскобургготски на еднодневно посещение в Банат

Вяра Деянова
Понеделник 21 Април 2008
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски беше на еднодневно посещение в Банат по случай 270 години от основаването на българската колония в Румъния.

За честването бяха пристигнали и делегации на българите от Букурещ, както и от българските дружества в Унгария и Сърбия. В чест на празника беше отслужена света литургия в катедралата "Света Троица", строена преди повече от 200 години. Делегацията от НДСВ посети местното училище "Свети свети Кирил и Методий", в което учат 450 българчета. Лидерът на НДСВ им подари книги и дискове. Пред Симеон Сакскобургготски учителите от Банат поставиха няколко проблема - необходимостта от засилено изучаване на български език с включване на аудио-визуални материали, възможностите за квалификация на банатските преподаватели в България, както и организирането на ваканции на банатските деца у нас.
Празникът завърши с концерт на Илия Луков и Любка Рондова на площада в Стар Бешенов.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home