Sunday, April 13, 2008

233

Cáre na sate balgare za dodi u Stár Bišnov!

Tuj vájda véć sti ji razbráli ud Náša glás. Aku ne, prečeti sétnija broj.

Išta da zafálem na tozi, kojtu mi ij prodil link-a u commenst ud predišnija posting. Gu ugvádem tuka, zágjnu sas svetičitu. Ij hurtata za idna státija ud 03 april 2008 g. publikuvana na oficiálnija sájt na partijata NDSV (“Национално движение Симеон Втори”):

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски се срещна с представители на банатските българи

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски се срещна днес с представителите на българската диаспора в румънския регион Банат Георги Наков, кмет на община Стар Бешенов (Дудещи Веки), и Матей Зърнеску, член на Съюза на банатските българи в Румъния. Основаният през 1738 година Стар Бешенов е първото българско селище в Банат. В преобладаващата си част жителите на общината се самоопределят като етнически българи.
В отговор на проявения от Симеон Сакскобургготски интерес към темата за опазването на етническата идентичност на банатските българи, гостите го запознаха с икономическите и социални аспекти на живота в областта и му подариха избрани етнографски трудове.

==========================================

I taj kaćétu sam počnal sas balgarsći nuvini, kujatu pišat za námu, etu još nekolkus:

04 april 2008

http://news.vratza.com/?id=1602097&adate=

Бяла Слатина се побратими с румънска община

Бяла Слатина сключи договор за побратимяване с румънската община Дудещи Веки, в която има най-много банатски българи. Инициативата за този договор е на жителите на Бърдарски геран, които никога не са прекъсвали връзките си със своите роднини в Банат.

Георги Наков, кмет на Дудещи Веки е впечатлен, че една по-голяма община, каквато е Бяла Слатина, е инициатор за това побратимяване и обеща от името на жителите, че всички ще работят активно договорът да не остане само лист хартия, а да придобие реален израз в живота и на двете общини.

Посланикът на България в Румъния, Константин Андреев посрещна гостите още с пристигането им в Дудещи Веки и присъства на официалното подписване на договора, с което изрази отношението на България към подобни инициативи, имащи за цел да подпомогнат връзките между българите в различните държави.

Инж. Венцислав Василев, кмет на община Бяла Слатина, двамата зам.-кметове – Петър Петров и Георги Узунов, бяха представителите на общинската администрация от страна на Бяла Слатина.

Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, беше начело на групата от самодейци на читалище „Съединение-1923” в селото.

Родови връзки държат здраво двете села от двете страни на Дунава, а общуването е интензивно и ползотворно. Сега, след подписването на договора, това сътрудничество ще придобие и други измерения с помощта на програмите на Европейския съюз за побратимените общини.

==========================================

Idna státija ud Svetlana Karadžova, publikuvana u nuvinata “Zov za istina”:

http://www.zovzaistina.com/MATERIAL-BialaSlatina2.htm

Българи от всички страни, съединявайте се!

ПОБРАТИМИТЕ: ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА И ОБЩИНА ДУДЕЩИ ВЕКИ

На 30 март 2008 г. бе сключен договор за побратимяване между община Бяла Слатина, в която се намира село Бърдарски геран, населено с банатски българи, и община Дудещи Веки (Стар Бешенов), най-голямото село с банатски българи в Румъния. Инициативата за този договор е от страна на жителите на Бърдарски геран, които никога не са прекъсвали връзките със своите роднини в Банат.
Тази година с. Стар Бешенов чества 270 години от основаването си и това бе повод да се даде официален статут на връзките между банатските българи, живеещи на териториите на България и Румъния.
Г-н Георги Наков, кмет на община Дудещи Веки, изрази задоволството си, че една по-голяма община, каквато е община Бяла Слатина, е инициатор за това побратимяване.
Посланикът на България в Румъния, г-н Константин Андреев посрещна гостите още с пристигането им в Дудещи Веки и присъства на официалното подписване на договора. Г-н Андреев каза, че банатските българи в Румъния нямат нужда от материална помощ, те имат нужда от внимание и живи контакти, защото взаимното общуване между хората е най-ценното и то прави връзките да са действени и живи, а не бюрократични.
Инж. Венцислав Василев, кмет на община Бяла Слатина, двамата зам.-кметове - г-н Петър Петров, зам.-кмет по икономическите въпроси, и г-н Георги Узунов, зам.-кмет по бедстия и аварии, бяха представителите на общинската администрация от страна на Бяла Слатина.
Г-жа Цветомила Спасова, кмет на село Бърдарски геран, беше начело на групата от Бърдарски геран - самодейният колектив към читалище "Съединение-1923", който е посланик на жителите на селото и пренесе любовта и желанието на всички да са заедно в добро и лошо, да се срещат в празниците и делниците си.
На 29 март официалните гости участваха в тържествената сесия на Общинския съвет, където представиха община Бяла Слатина .
На 30 март в залата на общинския съвет в кметството на Дудещи Веки бе сключен договорът, а преди това гости и домакини взеха участие в литургията. Банатските българи са католици, а ролята на Църквата е решаващата за съхраняването на самосъзнанието им през всички години на живот извън родината.

Вечерта от 19 ч. в културния дом се състоя тържествен концерт с участието на децата от Стар Бешенов и на самодейния колектив от Бърдарски геран, който беше подготвил банатски български фолклор, обичани български песни.

Светлана КАРАДЖОВА

==========================================

Interesnu ij, či státijata na Svetlána, Договор за побратимяване между община Бяла Слатина и община Дудещи Веки, publikuvana na tejna blog, sam ja nameril i tuke: http://vestitel-bsl.com/index.php?option=com_content&task=view&id=205&Itemid=2

==========================================

Sam nameril i idna státija u nuvinata 24 ЧАСА, ama za žálust za da četéši tazi nuvina balgarete ti ištat nosce…

Банатските българи честваха 200 години от построяването на тяхната църква в с. Бешенов. Там бе открит и музей на българското малцинство в Румъния, каза кметът Георги Наков.

==========================================

Idna státija po-stára, ud 09.12.2007 g.

http://www.bot.bg/?t=vcontent&id=2616

Скравенски учители на визита при банатски българи

Рано сутринта в петък 20 учители от училище „Св. Св. Кирил и Методий” - Скравена, начело с директорката Мария Пеева, заминаха за с. Дудещи Вони – Румъния, което на около 50 км от Тимишоара - един от най-големите градове в северната ни съседка; стопански и културен център на регион Банат.
Училището Дудещи Вони носи също името на братята Кирил и Методий. Целта на посещението е обмяна на опит между представителите на двата учителски колектива.
От Скравена носят подаръци за банатските българчета -много книжки и пособия. Приготвили са и подаръци за учителите.
Дудeщи Вони е с 4000 жители и с компактна маса банатски българи, които имат представители в местния парламент. От Европейския съюз наскоро отпуснаха 480 хил. евро за подпомагане на българите като малцинствена група там. Кметът на
селото Георги Наков е втори мандат управник и също е българин.
Ръководител на българската делегация пък е кметът на Скравена Иван Иванов.
Българската група трябва да се върне днес по обяд.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Здравствуйте,

Самая стабильная [url=http://popplers.ru/]партнерская программа[/url] [b]Popplers.ru[/b] предлагает Вам сотрудничество на выгодных условиях. Мы покупаем ваш ру трафик по выгодным ценам. Владельцам сайтов, вебмагазинов и веб мастерам мы предоставляем выгодные условия, отзывчивую поддержку и проффесиональный подход в непростом бизнесе рунета.
отличная возможность надежно заработать, выгодная рефферальная программа, направьте ваш ру трафик в нужное русло, в русло прибыли которое принесет вам [url=http://popplers.ru/]Партнерка[/url] [b]Popplers.ru[/b] . Вывод средств в WebMoney или PayPal, возможность срочных выплат в любой день недели, личный подход к каждому партнеру.

Наши тарифы за 1000 уникальных переходов:

DoorWays - 6у.е.
Popunder - 5у.е.
CJ - 5 у.е.
Clickunder - 4 у.е.

Ждем Вас на пути к успеху!

ICQ: 498994074

8:32 PM, November 27, 2009  

Post a Comment

<< Home