Monday, April 21, 2008

238

Ţarul Bulgariei, la Vinga
ARAD - Fostul ţar Simeon al Doilea la Bulgariei a descins la Vinga, însoţit de ţarina Dona Margarita şi doi parlamentari bulgari, localitatea arădeană fiind aleasă pentru periplul oficialului în Banat. Primit pe străzi aflate în plin şantier (pentru că la Vinga se introduce canalizarea), fostul ţar şi-a amintit cu plăcere de vizita efectuată, în urmă cu câţiva ani, la Castelul Săvârşin.
La sediul comunităţii bulgare, familia regală a fost aşteptată de copii îmbrăcaţi în straie populare, ocazie cu care oficialul a aflat date din istoria bulgarilor din Banat, a asistat la dansurile populare şi a semnat în cartea de onoare a comunităţii.
Ţarul Simeon al Doilea şi ţarina Margarita s-au fotografiat cu toţi cei care au dorit să păstreze o amintire a acestei vizite. Familia princiară a vizitat apoi Catedrala din Vinga.
Vizita ţarului în Banat este ocazionată de sărbătorirea a 270 de ani de la stabilirea bulgarilor aici. Duminică, ţarul Simeon a participat la manifestările din Dudeştii Vechi, localitate cu cel mai mare număr de bulgari din Banat.
A.B.

Comentariu de la: Anonim , 21.04.2008, 14:22
Star Bisvov (Dudestii Vechi) este cea mai mare asezare din exteriorul Bulgariei.
http://www.aradon.ro
========================================
Tarul Bulgariei a vizitat Banatul
- Majestatea Sa Simeon al II-lea s-a intalnit cu urmasii colonistilor bulgari din Banat
Majestatea sa, Simeon al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha, fost tar al Bulgariei in timpul celui de-al doilea razboi mondial si ex-premier al tarii sale intre 2001-2005 a luat parte la manifestarile dedicate implinirii a 270 de ani de la stabilirea bulgarilor in Banat.
"Prezenta mea aici, printre conationalii mei, se datoreaza si politicii duse de Guvernul Roman si relatiilor foarte bune dintre cele doua tari, care au permis conservarea acestei comunitati", a declarat Simeon al II-lea. Dupa o plimbare prin centrul orasului, oaspetii s-au intalnit, sambata, cu primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu. Ieri, tarul Bulgariei, impreuna cu sotia sa Margarita si reprezentanti ai Parlamentului bulgar au luat parte la sarbatoarea bulgareasca din localitatea Dudestii Vechi, unde se gaseste cea mai mare comunitate a acestei etnii din Banat.
In primavara anului 1738, peste 2.200 de bulgari catolici din partea de nord-vest a Bulgariei si-au parasit locurile natale, ca urmare a unei rascoale impotriva turcilor.
Initial, ei s-au refugiat in nordul Dunarii, in Oltenia, pentru ca, in final, sa ajunga in Banat, unde credinta lor a gasit un taram propice. De altfel, prima cladire pe care au construit-o, atunci, a fost o biserica. La recensamantul din 2002, comuna era locuita de aproape 3.000 de bulgari pavlikeni. Simeon al II-lea a vizitat si comuna Vinga din Arad, unde exista o alta comunitate bulgareasca importanta. El si-a amintit de vizita efectuata, in urma cu cativa ani, la Castelul de la Savarsin, din judetul Arad, cand a fost invitatul Regelui Mihai. La sediul comunitatii bulgare din comuna Vinga, familia regala a fost intampinata de copii imbracati in straie populare bulgaresti.
========================================
http://www.agenda.ro/
========================================
Fostul ţar al Bulgariei a vizitat Banatul
Poza Fostul ţar al Bulgariei a vizitat Banatul
Sursa: http://www.renasterea.ro
Aparut in: 2008-04-21 00:32:51
Scris de: telbisz.gheorghe@renasterea.ro
1738 a fost anul în care a început să se scrie un nou capitol din îndelungata şi zbuciumata istorie a Balcanilor. Aproximativ 2.200 de bulgari catolici din partea de nord-vest (localitatea Ciprovţi), sătui de robie turcească, au găsit, după o scurtă pribegie, un tărâm propice păstrării obiceiurilor şi credinţei – Banatul. Când au ajuns pe aceste meleaguri, primul lucru construit a fost o biserică. 270 de ani au fost sărbătoriţi, ieri, în localitatea Dudestii Vechi, comunitatea cu cel mai mare număr de etnici bulgari din România. Localnicii au aşteptat cu emoţie această zi, şi petru că alături de ei s-au aflat fostul ţar al Bulgariei, Simeon (al II-lea) Saxa-Coburg Gotha, şi soţia Alteţei sale, aristocrata spaniolă Margarita Gomez-Acebo. Înalţii oaspeţi au fost primiţi, la orele dimineţii, în faţa Primăriei Dudeştii Vechi, de către liderii administraţiei judeţului, Constantin Ostaficiuc şi Zoltan Marossy, adjunctul ISJ Timiş, prof. Halasz Francisc, deputatul Niculae Mircovici (reprezentantul legitim al minorităţii bulgare din România), şi primarul comunei, Gheorghe Nacov. De asemenea, au fost prezenţi bulgari din Breştea, Denta, Vinga, Popeşti-Leordeni, dar şi din Bulgaria, Serbia şi Ungaria. În cuvântările Domniilor lor, invitaţii şi gazdele au vorbit despre însemnătatea celor 270 de ani petrecuti în bună convieţuire cu românii şi multele etnii din Banat. Fostul ţar şi soţia Alteţei sale au primit numeroase cadouri, unele impresionându-i în mod deosebit. Preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, le-a oferit simbolull judeţului Timiş (leul) şi un album. Cele mai emoţionante suveniruri le-au primit, însă, din partea comunei: fiul primarului, Gheorghi, i-a înmânat fostului suveran o păpuşă în costum popular bărbătesc bulgăresc, iar ţarina Margarita a primit, din partea fetiţei edilului local, Francesca-Rosiţa, costumul ei popular. Înalţii oaspeţi au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Böcskei László, vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, şi un sobor de preoţi. Au cântat Corul Domului Romano-Catolic şi Corul “Jaku Ronkov”. După ce slujba s-a încheiat, în faţa parohiei, gazdele şi invitaţii s-au adresat, din nou, localnicilor. Apoi, Simeon al II-lea şi fosta ţarină Margarita au vizitat şcoala şi au avut o întâlnire cu cadrele didactice. La orele după-amiezii, în curtea Casei Bulgare din Dudeştii Vechi, s-a desfăşurat un program cultural-artistic, pe scenă urcând solişti şi formaţii de dansuri din localităţile cu etnici bulgari menţionate, Ansamblul “Liulinţi” din Sofia, precum şi renumitul solist de muzică populară bulgărească Ilia Lukov. Seara s-a încheiat cu un splendid foc de artificii. Alteţa sa şi soţia au înnoptat la Timişoara, urmând ca astăzi să părăsească România, nu înainte, însă, de a se întâlni cu episcopul romano-catolic Martin Roos, care i-a invitat la episcopie.
========================================
Fostul ţar al Bulgariei - la Timişoara
Bulgarii - de 270 de ani în Banat


http://www.ziuadevest.ro/pagini/actualitate.htm

Sâmbătă a sosit la Timişoara Majestatea Sa Simeon al II-lea de Saxa Coburg Gotha, fostul ţar al Bulgariei, împreună cu soţia. Scopul vizitei acestor înalţi oaspeţi a fost participarea la sărbătorirea a 270 de ani de la stabilirea bulgarilor în Banat. Duminică, fostul ţar s-a deplasat în comuna Dudeştii Vechi - unde trăieşte o mare comunitate de bulgari. La ora 11, acolo a avut loc liturghia solemnă, oficiată de monseniorul Laszló Böcskei - vicarul general al diecezei romano-catolice de Timişoara. Seara s-a încheiat cu un spectacol în onoarea Majestăţilor Lor şi a delegaţiei bulgare, susţinut de formaţiile de dansuri ale Uniunii Bulgare din Banat România, ansamblul "Liulinţi" din Sofia şi renumitul solist de muzică populară bulgărească Ilia Lukov, urmat de un foc de artificii. "Sunt foarte fericit că mă aflu în Timişoara şi mă bucur că pot participa la această manifestare prilejuită de împlinirea a 270 de ani de când au venit conaţionalii mei aici în Banat. Prezenţa mea aici se datorează şi relaţiilor foarte bune dintre România şi Bulgaria care au permis acest lucru - conservarea acestei comunităţi. O expresie bulgărească spune că "totul merge ca pe apă", în română e "totul merge ca pe roate". Acum a plouat şi sunt sigur că vizita mea o să meargă ca pe apă, respectiv ca pe roate", a spus Simeon al II-lea de Saxa Coburg Gotha, la sosirea sa pe aeroportul din Timişoara.
Vizită la Primăria Timişoara
Majestatea Sa Simeon al II-lea de Saxa Coburg Gotha a vizitat, sâmbătă, Primăria Timişoara, unde a fost primit chiar de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre Timişoara ca oraş al multiculturalităţii şi toleranţei etnice, despre obiectivele comune ale României şi Bulgariei în ceea ce priveşte integrarea europeană. Primarul a amintit date din istoria oraşului, menţionând şi aportul lui Eugeniu de Savoya, care făcea parte din ramura din care se trage şi Simeon al II-lea de Saxa Coburg Gotha. La întâlnire a fost prezent viceprimarul Adrian Orza, precum şi deputatul Niculae Mircovici, care i-a arătat că pe placa cu numele primarilor Timişoarei se află şi cel al fostului primar bulgar al Timişoarei, Carol Telbisz. Deputatul bulgar a declarat că, la alegerile locale, comunitatea bulgară va sprijini candidatura lui Gheorghe Ciuhandu pentru un nou mandat de primar al Timişoarei.
A.P.; A.B.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home