Thursday, March 18, 2010

516

Náša piktor Jáni Vasilčin sas izložba u Právec
* * *
Банатски българин ще открие самостоятелна изложба в Правец

Володя Казаков и Иван Василчин
36-годишният художник Иван Василчин пристигна в България за националния празник на страната. На 3-ти март той откри самостоятелна изложба в галерия „Савчеви” в Оряхово. Вчера творецът представи картините си в Етрополе, а на 15 март от 17 часа ще открие изложба в Историческия музей на Правец. Експозицията е озаглавена „ Българщина и духовност”.
Иван Василчин твори в областта на абстрактната живопис. Картините му представляват неразривен синтез между духовност и вяра. В тях се открояват характерните черти на църковния стил. Творбите са свързани предимно с България. В експозицията е включена картина-триптих, озаглавена „Преселването на българите-павликяни”.
„В картината съм пресъздал мъката, страданието и надеждата на нашите прадеди”, каза художникът пред наш репортер. Иван Василчин често посещава България. Поредната му визита е по покана на ботевградския художник Володя Казаков. Двамата се запознават по време на миналогодишния пленер в Стар Бешенов, Румъния. Пленерът се организира от 5 години по инициатива на Иван Василчин и Българското дружество от Банат, Румъния.
„Щастлив съм, че в пленера участват художници от България. Идеята ми е тази проява да се популяризира и в нея да се включат български творци от етническите области в други държави”, сподели художникът.
Иван Василчин е завършил специалност „стенопис” в художествения университет в Яш, Румъния. Той е потомствен зограф. През свободното си време Василчин ръководи школа по изобразително изкуство към читалището в Стар Бешенов.
В края на март Василчин ще организира две изложби на художниците от ботевградската група към СБХ. Едната ще бъде открита в българския център в Стар Бешенов, а картини на Володя Казаков ще бъдат подредени във френския културен център в Тимишоара.
* * *
Банатският художник Иван Василчин ще се срещне с ученици от езиковата гимназия в Правец
Голям интерес предизвика третата по ред самостоятелна изложбата на банатския българин Иван Василчин. Тя бе открита официално днес в Правец. Художникът представя 9 платна – абстрактна живопис. В творбите няма образи. Те са изпълнени със символи. Всеки предмет, детайл и цвят символизира нещо значимо. Така напримир изобразената гайда е символ на българския дух, а камбаната – на вярата. Червеният цвят символизира мъката, а светлият – надеждата.
На изложбата присъстваха много гости от Правец, Ботевград и страната. Национални медии също проявиха интерес към творчеството на художника от Стар Бешенов, Румъния.
В четвъртък Иван Василчин ще се срещне с възпитаници на ГПЧЕ „Алеко Константинов” в Правец. Той ще разкаже на учениците за живота на банатските българи.
Изложбата на Василчин ще гостува на Историческия музей до 18 март.
Sursa: http://botevgrad.com
* * *
Банатски българин ще открие самостоятелна художествена изложба в Историческия музей в Правец
12 март 2010 | 12:40 | Агенция "Фокус"
36-годишният художник Иван Василчин - банатски българин от Стар Бешенов, Румъния, на ще открие изложба в Историческия музей на Правец. Експозицията е озаглавена „Българщина и духовност”. Това съобщиха от музея. Посетителите ще могат да видят България, да почувстват българщината и българското през погледа на един истински българин от Българската колония в Банат.
Иван Василчин пристига в България за националния празник на страната. На 3 март той откри самостоятелна изложба в галерия „Савчеви” в Оряхово. Творецът представи картините си и в Етрополе. Иван Василчин твори в областта на абстрактната живопис. Картините му представляват неразривен синтез между духовност и вяра. В тях се открояват характерните черти на църковния стил. Творбите са свързани предимно с България. В експозицията е включена картина-триптих, озаглавена „Преселването на българите-павликяни”. В картината съм пресъздал мъката, страданието и надеждата на нашите прадеди”, казва художникът. Иван Василчин често посещава България. Поредната му визита е по покана на ботевградския художник Володя Казаков. Двамата се запознават по време на миналогодишния пленер в Стар Бешенов, Румъния. Пленерът се организира от пет години по инициатива на Иван Василчин и Българското дружество от Банат.
„Щастлив съм, че в пленера участват художници от България. Идеята ми е тази проява да се популяризира и в нея да се включат български творци от етническите области в други държави”, каза художникът.
Иван Василчин е завършил специалност „стенопис” в Художествения университет в Яш, Румъния. Той е потомствен зограф. През свободното си време Василчин ръководи школа по изобразително изкуство към читалището в Стар Бешенов.
Sursa: http://www.focus-news.net
* * *
Художник от Банат с изложба в Етрополе
Четвъртък, 11 Март 2010 14:04В изложбената зала на читалището в Етрополе вчера бе открита изложба на Иван Василчин, банатски българин от Стари Бишенов.
Художникът гостува тук по покана на колега си Николай Георгиев, с когото се запознават през миналата година на международен пленер в Румъния. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници от района на Ботевград, Правец и Етрополе.
Иван Василчин произхожда от семейство на иконописци и в картините му са запазени характерните черти на църковния стил. Цикълът, който представя в момента е свързан с българщината, разказа самият той. За това говорят и наименованията на някои от платната: “Преселването на павликянските българи”, “Българският дух”, “Патриарх Евтимий”, “Кирил и Методий”. “Червеният цвят представлява мъката на нашите прадеди през тъмната безнадеждност на онова време и раждането на духовния лъч на надеждата, осветяваща пътя им към бъдещето”, разясни творческото си послание нашият сънародник от Банат.
По време на откриването на изложбата Николай Георгиев сподели лични впечатления от Стари Бишенов, където живеят около 3 500 наследници на българите от Чипровци, изселили се след потушаването на Чипровското възстание в района на Крайова и от там поели в различни посоки. Най-голямата група се установила в областта Банат в днешна Румъния - хора, които носят любовта към България в сърцата си и я предават от поколение на поколение.
Иван Василчин бе приветстван от председателя на Клуба на дейците на културата в Етрополе инж. Васил Христов и удостоен с почетна грамота на клуба, връчена му от зам. кметът на общината Росица Христова. Тя поздрави художника с добре дошъл и на румънски език, пожелавайки му много лични и творчески успехи.
Етрополе е вторият град, в който се прави настоящата изложба. Най-напред картините са показани в Оряхово по повод националния празник на България - 3 март. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 12 март от 17ч. до 18 ч. Следващите й спирки по пътя са в Правец и Бърдарски геран.
Sursa: http://www.portal.etropole.info
* * *
Откриват изложба на Яни Василчин от Стар Бешенов
В ритуалната зала на Бърдарски геран ще бъде открита изложба на Яни Василчин от Стар Бешенов на 19 март от 12 часа. Събитието е посветено на празника на енория "Свети Йосиф". Литургията за енорийския празник започва от 11 часа.
Картините са в България от 1 март. Изложби в Оряхово, Ботевград и Етрополе бележат пътя им, а финалът ще е в Бърдарски геран.
Иван Василчин завършва художествения университет "Георги Енеску" в Яш, специалност стенопис. Живее и работи като художник в Стар Бешенов. Организатор е на кръжок по изкуство за деца "Васарта" и на пленери в Стар Бешенов от 2006 до 2009 г.
Sursa: http://news.vratza.com/
* * *
Изложба на Яни Василчин от Стар Бешенов
На 19 март от 11 ч. в ритуалната зала в Бърдарски геран ще бъде открита изложба на Яни Василчин от Стар Бешенов.
Събитието е посветено на празника на енория "Свети Йосиф".
Картините на Яни Василчин са в България от 1 март и вече бяха показани в художествени галерии в Оряхово, Ботевград и Етрополе.
Финалната изложба ще бъде в Бърдарски геран.
Иван Василчин е банатски българин.
Завършва Художествения университет “Георги Енеску“ в Яш, специалност стенопис.
Живее и работи като художник в Стар Бешенов.
Организатор е на кръжок по изкуство за деца “Васарта“ и на пленери в Стар Бешенов от 2006 до 2009 г.
Sursa: http://vratzaplus.com

1 Comments:

Anonymous ИвАнКа IvAnKa said...

Яни, чакаме те за изложбата, която ще се уреди на 26.03.2010 г. във Френския културен център от Тимишоара=малката Виена.
Обади ни се в седалището.

9:39 PM, March 19, 2010  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home