Tuesday, November 24, 2009

462

Udkole, jáku udkole ij blo. Imálu ij idin cár. Idin denj toj ij rékal na idna ud négvite slugji:
— Vazsadni si kone i zabidi kolkutu možiš po-više zeme. Kugátu pustániš i ni možiš više, zastani. A kača pláća ás za ti dáma sata zabidinata ud tébe zeme, da badi tojta za uveć!
Jáku uverén u sébe, vazsadnal ij mladoka na kone i ij kásal, ij kásal kolkutu ij mogal po-barži, za da zabidi mlogu, mlogu zeme. I taj ij kásal, vazsadnat na kone, biz da pijé uda, biz da jadé i biz da spi vreme na idin denj i idna nošt. I makár či žaćta i glaćta sa gu téntali da zastáni, toj ne štel da ustávi nizabidina zeme. No, na idnaž ij usetil, či više ni moži. Pádnal ij ud na kone. Leži na zemete i sas sétnite puteri si duma: „Zašto sam se tolkus mačil da zabida tolkus mlogu zeme? Lel sigá seda utagnat dole, na zemete, useštem či umirem i vida, či ne mi nužna po-više zeme ud kolkutu toze peteć dalag i šaroći kolkutu mi ij telotu… Zašto sam se tolkus ćérdal?“ I ij pučinal…

Morálata? Sincata nija se mačimi, ud denj za denj, da naprávimi kolkutu možimi po-više nosce, da preigrájmi kolkutu možimi po-više putera. Nagročini i sas stisnati zabi,se borimi za po-više i po-više. No si zanimáremi zdrávotu, si zanimáremi familijata, si zanimáremi unezi hobby, kujatu bija mu naprávili rádustni, zabrávemi da puglademi hubustta na naturata ud naoklu námu. Ama za dodi idin denj, kugátu za puglademi nadzaći i za si dadémi isáp, či némami nužda báš ud sate unezi neštá, za kujatu smi si izhárali cennotu vreme. No tugázi za badi véć kasnu da zavarnimi vremeto. Za vidimi tugázi, či žuvota ni zlamenuva sámu da begaš sled nosce ali da se boriš za putera. Sas cigrnust, žuvota ni zlamenuva sámu rabota! Rabotata ij nužna sámu za da možimi da e rádvami na hubustite ud žuvota. Radustta ij glávnata célj na žuvota, a pak nija zabrávemi da se rádvami… Rádvaj-ti-se!

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Taj ij...

4:12 PM, November 24, 2009  

Post a Comment

<< Home