Wednesday, September 24, 2008

332

========================================
Idna kasa státija ud sájta na rádio Timišvár
http://www.radiotimisoara.ro/radiotm/index.php
Dudeştii Vechi-obiect de studiu
Comunitatea bulgărească din Dudeştii Vechi, judeţul Timiş, a ajuns obiect de studiu pentru cercetătorii de la Sofia.
Aici locuiesc ultimii bulgari care mai vorbesc un dialect arhaic, de acum 300 de ani, şi utilizează alfabetul latin şi nu pe cel chirilic, propriu acestei limbi slave.
´Suntem consideraţi un soi de dinozauri vii. Am rămas singura comunitate care vorbeşte bulgara pavlicheană sau slavona şi scrie cu litere latine în limba bulgară´, a afirmat primarul comunei, Gheorghe Nacov, în cadrul unei discuţii pe tema minorităţilor etnice din Banat.
Tot în această localitate funcţionează cea mai veche şcoală a diasporei bulgare şi unica din România în care limba bulgară este predată din clasa I până în a XII-a.
Dudeştii Vechi are o populaţie de peste 3.000 de locuitori, 80% fiind de etnie bulgară.
Florin Galescu (23.09.2008)
========================================
Predstávenjétu na ansámbala “Palućenka” na festivála “Proetnica” ud Sighişoara
http://www.proetnica.ro/content.php?lang=ro&care=92&lang=ro
Uniunea Bulgară din Banat prezintă ansamblul de dans şi grupul vocal Palucenka din Dudeşti Vechi, judeţul Timiş
De-a lungul anilor, din anul 2002 până în prezent, ansamblul şi-a îmbogăţit repertoriul cu dansuri şi cântece. În prezent ansamblul se constituie din patru grupe în funcţie de vârstă. Este important să se menţioneze existenţa grupei de seniori care şi-a început activitatea în domeniul cultural din anul 1994 şi a activat ani la rând din iniţiativa şi sub îndrumarea doamnei profesoare de muzică Maria Ghergulov şi cu sprijinul domnului Gheorghe Kalapiş. Activitatea a fost preluată de către domnul Pavel Velciov, actualul instructor al Ansamblului care asigură şi orchestraţia prin talentul său remarcabil şi apreciat de toţi consătenii.
Înzestraţi într-ale dansului pe ritmurile acordurilor muzicii populare, membrii Ansamblului Palucenka din Dudeştii Vechi constituie un factor viu de păstrare şi dezvoltare a dansului, cântecului şi portului popular bulgăresc din Banat.
========================================
I predstávenjétu na ansámbala “Vinče” ud “Proetnica” ud unazi gudina
http://www.ziaruldemures.ro/fullnews.php?ID=6263
Bulgarii bănăţeni
Ospitalierul spaţiu al Banatului românesc găzduieşte de ceva timp şi comunitatea bulgarilor bănăţeni. Cunoscuţi sub numele de pavlikeni, ei au părăsit Bulgaria cu 250 de ani în urmă, venind de undeva din centrul Bulgariei.
Bulgarii au fost reprezentaţi la Festivalul ProEtnica de Ansamblul "Vince" din Banat. Teresia Preda, instructor al grupului folcloric, ne-a oferit amănunte interesante legate de istoria etniei pavlikenior. Motivul plecării comunităţii bulgăreşti a fost la origini una confesională, pavlikenii fiind romano-catolici. Ei au plecat în frunte cu episcopul lor de atunci. Ajunşi în Banat, împărăteasa Maria Tereza le-a oferit pământ, şi astfel s-au înfiinţat satele bulgăreşti Minga, Dudeştii Vechi şi Vinga, din judeţele Timiş şi Arad. Tradiţia spune că împărăteasa le-a dat atât pământ cât se poate înconjura cu calul într-o zi.
Costumul tradiţional pavlikian s-a păstrat, structura sa este bulgărească, dar în timp s-a îmbogăţit, în contact cu alte popoare ale Banatului. Costumul bărbătesc are ca şi culoare dominantă albastrul. O altă variantă de costum a suferit influenţa maghiară: cămaşă albă scurtă, vestă neagră, pantaloni " briceşi" bufanţi pe coapse şi jos strânşi în cizme.
Costumul femeiesc este mult mai colorat, cusăturile în fir strălucitor ocupă suprafeţe mari pe cămăşi, poale sau catrinţe. Un element original al costumului bărbătesc este pălăria. Având boruri strâmte, pălăria este foarte mult încărcată cu broderie şi cu ciucuri coloraţi. După Teresia, "pălăriile sunt un simbol al soarelui. De fapt, simbolurile solare sunt des întâlnite la bulgari. Astfel, vechile case bulgăreşti aveau rozete solare reprezentate sub acoperişuri."
După Teresia Preda, comunitatea pavlikenilor numără în prezent în jur de 8000 de membri. Limba s-a păstrat, ca şi alfabetul chirilic specific, asemănător cu alfabetul sârbesc.
Preoţii pavlikenilor fac teologia romano-catolică la facultatea de Teologie de la Alba Iulia, unde nu învaţă slujba în limba bulgărească, iar adaptarea în comunitate este dificilă. Însă Teresia este optimistă în legătură cu viitorul comunităţii, şi asta pentru că tineretul este tot mai mult atras de origini şi tradiţii. (N.M.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home