Wednesday, July 30, 2008

290

Ud Internet...

Lep jubilej
Ivanovo, godina 140.
Punih 14 decenija otkako su Palćeni naselili Ivanovo prigodno obeleženo uz prisustvo prijatelja iz Rumunije
Prva svečanost od tri predviđene kojima se obeležava 140 godina postojanja Ivanova održana je proteklog vikenda. Najdražih pedesetak gostiju iz Starog Bešenova, mesta u Rumuniji naseljenog Bugarima Palćenima, koje je bilo i svojevrsni istorijski rasadnik ove nacije po Banatu, stiglo je autobusom 4. jula u Ivanovo.
Te večeri u sali Doma kulture odigrala se priredba kojoj je prisustvovao i ambasador Republike Bugarske u Srbiji Georgi Dimitrov sa suprugom. Gosti su priredili program o istoriji i perspektivama Palćena, a prikazali su i bogatstvo folklora. Domaćini iz KUD–a „Ivanovo 1868” imali su tri tačke. Najmlađa grupa predstavila se igrama bugarskih Palćena, srednja starosna banatskim, a prvi ansambl vlaškim.
U okviru priredbe promovisana je i veoma interesantna knjiga poezije. Reč je o delu, prvom u 140 godina otkako su Palćeni na ovim prostorima, koje je štampano dvojezično – na srpskom i palćenskom. Tom činjenicom, kao i onom koja kaže da je njena poezija pitka i prijemčiva, može da se ponosi Magdalena Vasilčin Doža, autorka knjige „Ako mene još ima”. Kao prevodilac pojavljuje se Augustin Kalapiš.
Mlađa publika se iz pune sale preselila u hol, gde je počela đuska. Oni nešto stariji otišli su na zakusku. Prvog dana vikenda u najmanjem selu u opštini igrani su stoni tenis i mali fudbal. Otvorena je izložba ručnih radova žena iz Starog Bešenova i Ivanova, ali i etno-soba koju su krasili stari predmeti, kreveti, oruđe... Uveče je organizovana večera uz tamburice. U nedelju se kuvala i kusala riblja čorba, a potom je u crkvi svetog Vendelina održana misa na nekoliko jezika. U 15 sati u Rumuniju je krenuo autobus s gostima. Otpozdravljali su ih Ivanovčani, srećni što su još jednom razmenili emocije s dugogodišnjim prijateljima i tužni što su Bešenovčani morali da odu.
Proslava povodom 14 decenija otkako su Palćeni naselili Ivanovo nastaviće se dvema manifestacijama: 10. avgusta, uoči Velike Gospojine, i 20. oktobra, na dan Svetog Vendelina.
S. T.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

IVANOVO
http://www.sopancevo.org.yu/articles/details.aspx?id=197

3:36 PM, July 31, 2008  

Post a Comment

<< Home