Monday, November 08, 2010

582

Publikuvam po-dole idin tekst napisan još prez 1990 g. i nekolkus svetičita dubávini ud prof. Gjura Telbis ud Arád. Ij hurtata za spomenete na négva baštá, Piću Telbis:

Praznikuvanjétu na Jubileja na dvestotini gudini ud 1938 g.

„Nekolku tima mládi smi si zali isukrastćija križ na krasta ni, za da si álduvami mladinata za náša nárud. Napičetili smi bli parvija broj na Banátsći Balgarsći Glásnić i sas garmelivi hurti smi izviknali, da mu čijat sate na kuja u žilite nji balgarska krav tičé. Dáli smi program: da se ujdinimi sincata, idin čipor da smi, za po-lésnu da se zapázimi i da se trudimi da stignimi drugjijete nárude ud Banáta, detu u napredaka očevidnu sa mu napusnali. […] Krunata na dusigášnata trudba beši unazi nacionálna projáva, détu ij blá na srede meseca august menalata gudina (1938). Tugázić beši dvestotini gudini ud nasélvanjétu ni u Banáta i tozi slučaj ij služil za da se pukážimi napreć sveta, či prez dvete stotini gudini ni smi se zagubili, negu mu ima…“ [Banátsći balgarsći kalindár za gudinata 1939, s. 29.]
1938-ta gudina ij blá idna zančitelna za balgarete ud Banáta, otu tugázi se ij praznikuval Jubileja na dvestotini gudini ud stiganjétu na nášte prededve i zadumevanjétu nji tuka, u tugázšnite udajirevi i palni sas bári zemi, u vremeto na caricata Marija Terezija na Austrija. Smi bli prejati sas utorni race, zaštotu smi bli katoličáne. No u tezi dvestotini gudini nášte prededve sa naprávili zemite pludurodni, katu sa presušili udajirete, i sa dustignali, prez tejnata trudba, da imat idno dubro materiálnu stánji.
Centara na praznikuvanjétu na Jubileja ij bil u mojtu rodnu sélu, Stár Bišnov, dnés Dudeştii Vechi. Sa dušli bli mlogjije gustene i ud Balgárija, sas pručutija kor „Gusla“, i ud drugjije selá kadetu žuvejat palćene: Vinga, Telepa, Bréšća, Dénta kaćétu i palćene razprasnati pu celija svet, ama i hora ud drugjije nacionálnusti ud kumšijsćite selá.
Napreć pládne se ij daržála idna sveta misa u palnata sas nárud čarkva, na ćélu sas fanfárata i formácijata na oganjgásnicite, sas tejnite hubanći praznični uniformi; učástvali sa i targovce, nárud ublekan u hubanka nárudna nusija, osubitu žinite, sas tejnite zlatisti nákite – pu satu se ij useštelu, či ij gulem práznić!
Gustenete, dušli ud na drugjije mestá, sa bli pukánati na pladnina u sélenete i ne ustánal niti idin gustenin biz gostupiriemna gázda.
Sled pládne, u centara na sélutu, vaz Pámetnika na pádnalite u vremeto na Parvija svetovin boj, napreć šarokata publika sam daržál idna reč za kako zlamenuva tozi denj, reč zapisana u Albuma izdádin s prelegata na Jubileja. Ij slédvalu idno nárudnu vesélji, sas muzika i tánc. Sa peli i dváta kora, mestnija i kora na gustenete.
Megju nipuznátite gustene pukánati na pladnina i gázdite sa se vazali trájni prijatelstva. Megju tezi slučájnu pukánati na pladnina gustene ij blá i mojta drugárća, 18-gudišnata Elisabeta Čokánj ud Vinga, idna hubanka čarnaoka muma, kujétu moži da se vidi i ud po-dolnite svetičita. Smi se sretili udnovu večera, na bál. Ás ni sám igrál, zaštotu sam bil zajat sas organizirvanjétu na programa. No tá se ij dubližila du méne i me ij pitala: „Vija ni igrájti?“. „Bá, igrája! – sam ji udvarnal, i sam ja pukánal na tánc. Tezi migve sa část ud náša „Love story“, kojtu tráj i du dnés, makár či sa menali véć 52 gudini ud tugázi…
Treba zabeleža i tuj, či mojta drugárća, udvan či ij blá mlogu hubanka, ij zavaršila i Instituta na kalugjericite Notre Dame ud Timišvár, kadetu, pukraj nauka ij naučila i etiketa, tojest kaćé da se vláda, a tuj ja ij právilu da ij različna ud sate drugjiete mumi.
No za kako i kaćé ij blo tugázi náj-hubanći hurtuvat svetičitata, kujatu gji ugvádem po-dole. Se nadevam, či mlogjije ud vás za si puznájti rudbinite, kumšijate i t.d. Aku ima nekuj i drugjije svetičita svazani sas tozi moment, néka da se ubádi, za da gji publikuvami i tej.

[Udvan parvite 7 svetičita, kujatu sa ud praznikuvanjétu na Jubileuma, za drugjijete ni sam cigurin, či ud gá sa! M.M.]

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Dar cine e tipu care seamana cu Hitler?

3:36 AM, November 17, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Este fratele lui Telbis Petru.

9:16 AM, November 17, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Multumesc pt. info !

4:41 PM, November 17, 2010  

Post a Comment

<< Home