Thursday, June 11, 2009

418

Emisijata TV ARAD ud 10 juni 2009 g.


1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

13.05.2009
Банатски българи бяха гости на тържествена вечер по покана на Цар Симеон ІІ

http://www.kingsimeon.bg/news/show/id/98

http://www.kingsimeon.bg/media/viewgallery/gallery/168

Двайсет и двама банатски българи бяха специални гости на тържествена вечер в столичния Централен военен клуб под мотото „Моите корени“. Инициативата е под патронажа на Негово Величество и нейната цел е да подкрепя нашите общности в чужбина.

Групата, водена от кмета на гр. Стар Бешенов Георги Наков, се включи по-рано в празника на Ловеч на 11 май - в деня на светите братя Кирил и Методий, посети Троян, Троянския манастир, курорта Боровец и „Царска Бистрица“.

На събитието в Централния военен клуб присъстваха Н.Ц.В. Княгиня Мария Луиза, депутати, министрите Даниел Вълчев, Миглена Тачева и Николай Цонев, общественици, културни дейци, представители на Дружеството на банатските българи у нас и на посолството на Румъния, както и банатски студенти, учещи в България. Тържествената вечер бе организирана от народния представител от НСДВ Даринка Станчева.

Кметът на Стар Бешенов Георги Наков благодари на Негово Величество за поканата да посетят България, за топлотата и сърдечността, с които са посрещнати. Той подчерта изключителното значение на методическата помощ, която оказва българското Министерство на образованието на тяхната гимназията. Гимназията работи по пълната програма за изучаването на български език и литература, както и училищата в в България. В края на словото си кметът на Стар Бешенов каза: „Нашите корени са пуснати в Румъния, но ние сме българи и винаги ще се смятаме за българи”.

Ключовите думи в обръщението на Цар Симеон към гостите бяха „вярност и постоянство”: „Поздравявам ви за верността и постоянството, с които пазите българските традиции и ценности. Считам тези две думи за много важни не само защото те са девиз на моето семейство от векове, но и заради важността им в живота на всеки човек. Убеден съм, че че да останеш верен на себе си, на своя корен, на ценностите на своя народ, е морален и патриотичен дълг на всеки българин. Постоянството, необходимо за това, се отнася до всяка наша дейност – от най-малкото, което правим ежедневно, до най-големите цели и национални идеали".

Гостите от Банат подариха на Царя традиционни ръчно изработени накити, а на Княгиня Мария Луиза- снимка на катедралния храм в Стар Бешенов.

Директорът на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Боряна Христова дари книги на сънародниците ни и пое ангажимента да попълва фонда на библиотеките в Банат с българска литература.

Вечерта продължи с надиграване между танцьорите от банатския младежки ансамбъл „Павликянка”, който бе част от делегацията, и българския детски ансамбъл „Люлин”.

Гостите получиха много подаръци, които планират да изложат в Музея за българска история в града.

През април 2008 г. Техни Величества Цар Симеон ІІ и Царица Маргарита гостуваха в Стар Бешенов по повод 270-годишнината от основаването на българската колония. Специално за случая тогава бяха пристигнали не само жители на околните общини, а и делегации на българите от Букурещ, от българските дружества в Унгария и Сърбия.

Инициативата „Моите корени” започна преди няколко години под патронажа на Царя. Идеята е училищата и културните институции на българските общности в чужбина да бъдат подпомагани с учебници, литература и учебни помагала. Досега инициативата е достигнала до Ирландия, Франция, Румъния, Белгия, Словакия, Испания.

------------------------------

13/05/2009
Тържествена вечер "Моите корени"

http://www.bgtopnews.com/?cid=30&art_id=98

Цар Симеон ІІ и сестра му Княгиня Мария Луиза присъстваха на тържествена вечер "Моите корени" по повод посещението в София на делегация от гр. Стар Бешенов, Румъния.

Банатските българи очароваха домакините с красивите си носии и традиционни танци. Видео-репортажи от събитието можете да видите в агенция БГНЕС:

http://video.v2.bgnes.com/view/3172
http://video.v2.bgnes.com/view/3173

Сакскобургготски се срещна с представители на банатските българи


София / България

5:15 AM, August 02, 2009  

Post a Comment

<< Home