Monday, May 23, 2011

630

23.03.2011 / 11:51
Изложба за банатските българи в Плевен
http://bnt.bg/bg/news/view/49468/izlojba_za_banatskite_bylgari_v_pleven



Искате ли да знаете кои са банатските българи и чии потомци са, да разберете какво представляват капанците? Любопитно ли ви е какви са били игрите през миналия век, как са се забавлявали нашите баби и дядовци преди ерата на компютрите?
Отговорите на тези и още много въпроси можете да намерите във фотоизложбата „Живо наследство”, подредена в залите на плевенската галерия „Илия Бешков”. Експозицията е по едноименния проект на Фондация „Работилница за граждански инициативи” и се осъществява с медийното партньорство на БНТ Свят.
По нетрадиционен начин 39-те фотографски пана на известния майстор на обектива Антоан Божинов ни правят съпричастни към различните занаяти и обичаи, танци, приготвяне на народни ястия, изработване на шевици, бижута, кукли от слама, декоративни каручки и ред други елементи от бита на българина. Изложбата обхваща 20 региона от различни краища на страната в които е реализирана програмата за развитие и съхраняване на местната култура „Живо наследство”.
Антоан Божинов – фотограф-художник: „Традицията е нещо важно, а фотографията има тази специфика да се занимава с времето, да се занимава с образите и това беше предизвикателството към мене.”
Антоан Божинов признава, че за да отсее 39-е фотоса, включени в експозицията е заснел над 10 хиляди кадъра в продължение на два месеца. Ярките образи и колоритни сцени не са само проекция от миналото, а носят духа на приемственост от съвремените хора. Фотографското пътешествие кръстосва България от Добрич, Силистра и Плевен, през Кюстендил, Стара Загора и Бургас до Ивайловград и Смолян.
Илияна Николова – изп. директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи”: „Ние получихме над 220 кандидатури, представете си колко трудно е било отсяването на тези инициативи. Търсехме обаче разнообразие.”
Експозицията е реализирана с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България” и ще остане в галерия „Бешков” до края на месеца.
Автор: Никодим Даневски

0 Comments:

Post a Comment

<< Home